≫ 

Matematičar iz Teslića, koji je rešio problem star 40 godina, osporio i rezultat ruskog naučnika

Prema njegovim rečima, ovaj rezultat je veoma važan, ne samo za njega lično i Univerzitet u Banjaluci, već i za buduće generacije matematičara koji stasavaju u Republici Srpskoj

  • 3
Nebojsa Djuric Foto: Facebook/Nebojsa Djuric
Nebojsa Djuric Foto: Facebook/Nebojsa Djuric

Nebojša Đurić, viši asistent za užu naučnu oblast Matematička analiza i primene, zaposlen na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu na Univerzitetu u Banjaluci, osporio je rezultat poznatog ruskog matematičara Vjačeslava Jurka.

Đurić i Sergej Buterin, ruski matematičar sa Državnog univerziteta Saratov, objavili su naučni rad „O nejedinstvenosti konstrukcije Šturm-Liuvilovog operatora sa kašnjenjem“ u prestižnom naučnom časopisu. On je ovim radom oborio rezultat profesora Jurka, jednog od vodećih svetskih naučnika, specijalizovanih za inverznu spektralnu teoriju, objavljeno je na sajtu UNIBL, piše Srpskainfo.

Jurko je profesor na Državnom univerzitetu Saratov i do sada je objavio devet monografija i više od 500 istraživačkih članaka, od toga preko 170 naučnih radova posvećenih upravo inverznim spektralnim problemima za različite klase operatora, uključujući funkcionalno-diferencijalne operatore sa kašnjenjem.

Šira javnost je za Nebojšu Đurića saznala prošle godine kada je obelodanjeno da je rad koji je pisao zajedno sa Sergejem Buterinom „O otvorenom problemu konstrukcije operatora Šturm–Liuvilovog tipa sa kašnjenjem“ objavljen u naučnom časopisu „Applied Mathematics Letters“ sa impakt faktorom 3,85. Reč je o radu u kome su rešili matematički problem star četiri decenije, što je izazvalo veliko interesovanje u svetskoj matematičkoj zajednici.

- Ovo mi je tek drugi rad na CSI listi iz ove oblasti. Trenutno još nemam dovoljno iskustva da napišem rad svetskog nivoa i zbog toga sam ovo poslao Sergeju Buterinu, koji je veliko ime u svetskoj matematici, koji me podržao, ali sve sam uradio sam - pojašnjava Đurić.

Prema njegovim rečima, ovaj rezultat je veoma važan, ne samo za njega lično i Univerzitet u Banjaluci, već i za buduće generacije matematičara koji stasavaju u Republici Srpskoj.

- Nadamo se da ćemo oformiti jedan jako dobar tim matematičara u RS koji će da igra na svetskom nivou, jer se ovim otvorilo puno prostora za rešavanje problema i postizanje novih rezultata - naveo je Đurić.

Ističe da je ljubav prema matematici dobio najviše zahvaljujući tome što od malih nogu igra šah, u kome je osvajao mnogobrojne nagrade, jer su šah i matematika povezani.

- Dok je trajala procedura u vezi s prihvatanjem ovog mog rada, nastavio sam da radim na sledećem problemu, koji će, nadam se, takođe biti vrhunski rezultat u oblasti matematike na svetskom nivou. Smatram da je ovo tek početak moje naučne karijere koju sam oduvek priželjkivao - kaže Đurić.

Zahvalio je prvenstveno Goranu Trbiću, dekanu PMF-a, koji ga je oslobodio plaćanja doktorskih studija, koji su veoma skupi, kako bi mogao da nastavi svoju ljubav prema matematici.

- Ovo je samo podstrek za dalji rad. Mora se priznati da Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Univerzitet u Banjaluci pokazuju iskrenu želju da pomognu nauci kroz nagrađivanje naučnih radova. U četvrtak sam dobio nagradu UNIBL za rad koji sam objavio prošle godine na CSI listi - istakao je Đurić.

Video: Krst profesora Milinkovića: Život u straćari Košutnjaka, jednog od najboljih matematičara u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ludnica

    10. jun 2021 | 14:04

    Važno je da za starlete se uvijek nadje da je neko “pogura” a tebe pametni momče neće imat nikad niko.

  • Rubi

    10. jun 2021 | 20:37

    Pametni čoveče ako te ne budu cenili u tvojoj rodjenoj zemlji ima gde hoće I još te bogato nagraditi.

  • Larva

    10. jun 2021 | 14:13

    Brate, ospori ti tog operatora Šturma Liuviuviu bez kašnjenja, sa kašnjenjem mogu i ja!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA