• 9

Novi vandalski napad na srpsku crkvu u Hrvatskoj: Demolirana porta, ispred ulaza ostavljen izmet

Linta poziva hrvatsku policiju da hitno sprovede istragu, pronađe i kazni odgovorne za bezumni napad na pravoslavnu crkvu u Vrginmostu.

  • 9
Manastir, krst, crkva

Foto-ilustracija: Shutterstock

U mestu Vrgin most na Kordunu u Hrvatskoj počinjen je novi vandalski napad na crkvu sabora srpskih spaitelja, saopštio je predsednik Saveza srba iz Regiona Miodrag Linta. 

U noći između 13. i 14. juna nepoznati počinioci su ušli u portu crkve i polupali granitne ploče za oblaganje zidova, mozaik i gazišta za stepenište koji su dopremljeni dva dana ranije i bili su spremni za ugradnju.

U prethodnom periodu crkva je, kako podseća Linta, više puta bila meta vandala, pljačkanja i skrnavljenja (provaljena vrata i ukraden alat za izgradnju crkve, pronađen ljudski izmet ispred crkve...), saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

Ovaj slučaj najbolje govori o ugroženosti pravoslavne baštine i vjerskih objekata u Hrvatskoj i njim se šalje zlokobna poruka preostalim Srbima u Vrginmostu i šire da se ne mogu osećati bezbedno na svojim ognjištima, upozorio je Linta.

Linta poziva hrvatsku policiju da hitno sprovede istragu, pronađe i kazni odgovorne za bezumni napad na pravoslavnu crkvu u Vrginmostu.

Skandalozno je da nakon 26 godina od završetka rata u Hrvatskoj i dalje dominira mržnja i netrpeljivost prema Srbima i svemu srpskom.

Hrvatska vlast svojim ćutanjem i nečinjenjem podstiče ekstremiste da nastave sa skoro svakodnevnim fizičkim i verbalnim nasiljem prema Srbima.

Jasno je da za Srbe u Hrvatskoj ne važe Ustav, zakoni i međunarodne konvencije i da se oni građani trećeg reda.

Navedeni vandalski napad je sramota međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, koja još uvek ćuti i toleriše fizičke napade na Srbe, srpsku imovinu, kao i na Srpsku pravoslavnu crkvu, dodaje Linta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mauro

    pravi katolik to nije napravio sigurno!!!jer nas uci svecenik od djetinjstva da u slucaju ako se nadjemo negdje gdje trebamo ispovjed a crkve nema!a u blizini je manastir..da odemo se tamo ispovjedit!nemam zasto lagat,tako su meni govorili a cak je i rat tada trajao!!ovo su neki bezboznici!!a i smatram i pravoslavnom crkvom isto svojom crkvom!!

  • Vrabac

    I za cjeli svjet svemu smo samo mi krivci

  • nikolas

    TO MOGU SAMO DA RADE SATANISTI A NE VERNICI !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima