• 1

Bosanka Maida dobila "zelenog Nobela": Nagradu virtuelno uručila Džejn Fonda

- Izgubila sam posao, izgubila sam prijatelje, moju ćerku su maltretirali u školi. Lagala bih kad bih rekla da je bilo lako, ali radila sam to uprkos svemu - rekla je dobitnica nagrade

  • 1
Maida Bilal

Foto: Istagram/maida.bilal

Maida Bilal je sa grupom žena iz svog sela više od 500 dana branila mesto planirane izgradnje male hidroelektrane na reci Kruščici. Njena grupa bila je psihički i fizički maltretirana, ali je na kraju uspela da se izbori za poništavanje građevinskih dozvola.

40-godišnja Bilal je zbog svoje borbe dobila Goldmanovu nagradu za životnu sredinu 2021. godine, poznatu kao "zeleni Nobel", prenosi Index.

- Branili smo reku 503 dana, 24 sata dnevno. Ako zatreba, čuvaćemo je još 5.300 dana - rekla je Bilal za Rojters.

Meštanke su u leto 2017. sprečile prelazak mašina preko drvenog mosta do gradilišta buduće male hidroelektrane, navodeći da bi njena izgradnja uništila okolinu. Bilal je rekla da ih je policija prisilno sklanjala s mesta gradnje.

Nakon godinu i po borbe vlasti su poništile građevinske dozvole, a most je dobio novo ime, po ženama koje su se borile za spas reka, pa se sada zove Most hrabrih žena Kruščice.

- Izgubila sam posao, izgubila sam prijatelje, moju ćerku su maltretirali u školi. Lagala bih kad bih rekla da je bilo lako, ali radila sam to uprkos svemu. Imam ćerku i ne želim da se ona kao odrasla suoči s istim problemom kao i njena majka - rekla je Bilal.

Nakon rata 1990-ih Bosna i Hercegovina, poznata po rekama koje teku slobodno u planinama i netaknutoj prirodi, doživela je procvat izgradnje brana - s 454 mini hidroenergetska projekta koji su izgrađeni, planirani ili u procesu gradnje. Nadležni navode da je to deo plana zemlje za proizvodnju više energije iz zelenih izvora.

Ovogodišnja dodela nagrade održala se virtuelno 15. juna, a ceremoniju je vodila Džejn Fonda. U svečanosti su učestvovale mnoge druge poznate osobe, poput muzičara Lenija Kravica i glumice Sigurni Viver.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima