• 5

U Zagrebu identifikovane dve srpske žrtve koje su ubijene u "Oluji"

Do sada su ekshumirani posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti

  • 5
Oluja, hrvatska, izbeglice, rat u Hrvatskoj

Foto: Profimedia

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta, u Zagrebu, uz prisustvo članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka dve žrtve srpske nacionalnosti, stradale tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine, na području Republike Hrvatske. Posmrtni ostaci ekshumirani su na groblju u Šašu (1) i Kninu (1).

Posmrtni ostaci 2 lica su identifikovani metodom analize DNK i njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica.

Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na području Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica.

Prema podacima Komisije kroz ovaj proces, u periodu 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani su posmrtni ostaci preko 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Republike Hrvatske, a posmrtni ostaci preko 980 identifikovanih žrtava su predati porodicama radi sahrane.

Ovim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Republici Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    Samo dve zrtve.Pa tamo u Krajimi, Liki, Baniji, Kordunu, Zaledju , Istri, Baranji,vSlavoniji vise nema ni srpdkog kuceta ni maceta.A oni se po Srbiji baskare.

  • Mačva

    Ma nemoguće gde bi to oni uradili

  • F

    Oluju treba proglasiti Genocidom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima