Hrvatska od 1. jula uvodi liberalnije mere: Ako na terasi kafića ne sedite, ne smeju da vas usluže

Od 1. jula biće dozvoljeno okupljanje bez ograničenje za osobe koje imaju digitalne EU potvrde

  • 1
kafici, bašte, restorani, korona, centar grada lepo vreme, SRBIJA KRIZNI STAB MERE Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Šef Štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović najavio je danas nove liberalizovane epidemiološke mere od 1. jula za osobe sa kovid potvrdama, koje, međutim, neće važiti u kafićima.

Na terasama kafića, rekao je Božinović, moći će da budu usluženi samo gosti koji sede.

- Na terasama kafića uvodi se obaveza posluživanja gostiju koji sede, ostaje mogućnost koja je bila od samog početka izdavanje za poneti, ali okupljanja treba ograničiti na deo koji pripada tom ugostiteljskom objektu. Vidimo da se tu stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose situaciji - rekao je on.

Kafići, dodao je, nisu mesta na kojima se mogu tražiti kovid potvrde, pa će od lokalnih štabova tražiti da spreče nekontrolisana okupljanja u i ispred tih objekata.

On je na koferenciji za novinare rekao da će takođe od 1. jula biti dozvoljeno okupljanje bez ograničenje za osobe koje imaju digitalne EU potvrde.

Organizatorima takvih događaja biće dostupna mobilna aplikacija putem koje će moći da se očitava QR kod sa digitalne EU potvrde.

Za ostala okupljanja, dodao je, na kojima neće biti kontrolisan covid-status osoba, ostaje ograničenje na 100 osoba, kao i ograničenje trajanja događaja do 24 sata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA