• 2

Na Dan sećanja na Jadovno: Traži se zabrana ustaškog pozdrava

- Na ovom mestu tražim u ime hiljada i hiljada onih koji su pod pokličem ''Za dom spremni'' završili svoje živote ovde i u ostalim ustaškim logorima smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaškog znamenja i simbola, kao i zabranu negiranja ustaških zločina i postojanja koncentracionih sabirnih i logora smrti - rekao je Ognjen Kraus

  • 2
Za dom spremni zastava

Foto: Tanjug/HINA/Mario Strmotić

Predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus danas je, povodom Dana sećanja na Jadovno 1941, u ime hiljada žrtava koje su stradale pod ustaškim pozdravom "Za dom spremni", zatražio njegovu zabranu, kao i zabranu ustaških simbola i negiranja ustaških zločina.

- Na ovom mestu tražim u ime hiljada i hiljada onih koji su pod pokličem ''Za dom spremni'' završili svoje živote ovde i u ostalim ustaškim logorima smrti na teritoriju NDH ili su odvedeni u nacističke logore smrti, zabranu upotrebe tog ustaškog pozdrava, ustaškog znamenja i simbola, kao i zabranu negiranja ustaških zlocina i postojanja koncentracionih sabirnih i logora smrti - rekao je Kraus na obeležavanju, prenosi Hina.

U Hrvatskoj se danas obeležava Dan sećanja na Jadovno 1941, odnosno 80 godina od stradanja 38.000 pravoslavnih Srba u kompleksu logora smrti Nezavisne Države Hrvatske Gospić-Jadovno-Pag, prenosi Tanjug.

U jamama na Velebitu, i gubilištima na ostrvu Pag, tokom četiri meseca ustaše su likvidirale 42.000 ljudi - Srba, Jevreja i Roma, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • karik od briskule

    hrvatska je stara ndh u novom odelu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima