≫ 

Oslabio pritisak migranata na granicu sa Hrvatskom, ruta sve aktivnija u Srbiji?

Najčešće se radi o državljanima Avganistana, Pakistana, Bangledaša, Sirije...

  • 6
Migranti, Bosna, Hrvatska Foto: Tanjug/AP

U prvih šest meseci pritisak migranata na hrvatsku granicu oslabio je u odnosu na isti period prošle godine, kako pokazuju podaci hrvatskog MUP-a. U Sloveniji i Bosni i Hercegovini slična je situacija, a migrantska ruta aktivnija je u Srbiji, jer migranti odatle pokušavaju da uđu u Mađarsku pa u Sloveniju, pišu hrvatski mediji.

Sagovornici strahuju da zatišje neće da potraje. Upozoravaju da dalje napredovanje talibana u Avganistanu moglo da izazove novi talas migracija tamošnjeg civilnog stanovništva prema Evropi, piše jutarnji.hr.

U prvih šest meseci ove godine granična policija je evidentirala 7.434 nezakonita prelaska državne granice. U prošloj godini u istom periodu bilo je 8.374 prelaska.

Najčešće se radi o državljanima Avganistana, Pakistana, Bangledaša, Sirije...

Najveći pritisak nezakonitih migracija i dalje je na području policijskih uprava ličko-senjske, sisačko-moslavačke i karlovačke.

Deo migranata iz Hrvatske ipak uspe da uđe u Sloveniju, a u prvih šest meseci ove godine slovenačka policija je u postupku readmisije u Hrvatsku vratila njih 1.590. U MUP-u tvrde kako je uglavnom reč o strancima koji u Hrvatskoj imaju status tražitelja međunarodne zaštite i koji višekratno, a neki deset i više puta, nezakonito prelaze odnosno pokušavaju da pređu granicu sa Slovenijom te ih hrvatska ili slovenačka policija nakon hvatanja vraćaju u Hrvatsku.

S obzirom na to da je za većinu migranata Hrvatska isključivo tranzitna zemlja, većina njih zloupotrebljava institut međunarodne zaštite. To najbolje potvrđuje podatak da je u 2020. u Hrvatskoj podneseno 1.655 zahteva za međunarodnu zaštitu, a 31. decembara 2020. godine u smeštajnim kapacitetima nalazilo se samo 325 tražitelja međunarodne zaštite.

Nadalje, do 7. jula ove godine 1.263 osobe izrazile su nameru za međunarodnom zaštitom, dok se na isti dan, na različitim lokacijama, na nezi se nalazi 448 tražitelja međunarodne zaštite.

Video: Policija otkrila ilegalni kamp migranata: Ministar Vulin saopštio da je reč o krijumčarskoj bandi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA