• 27

Ambasada Rusije: Inckova odluka nelegitimna

U saopštenju se navodi da se Rusija uvek protivila upotrebi "bonskih ovlašćenja", čije mu, čak ni najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti

 • 27
Valentin Incko

Foto: ATA Images

Ambasada Ruske Federacije u BiH u saopštenju navela je razloge zbog kojih je odbila da se pridruži izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje Mirovnog sporazuma u BiH.

Tom izjavom osuđuje se, kako je navedeno, eskalacija tenzija koje dolaze od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmenu Krivičnog zakona, kao i koraci koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi, stoji u izjavi, narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.

Ruska ambasada ukazuje da je visoki predstavnik Valentin Incko svoj mandat završio 27. maja i da nije imao nikakva ovlašćenja za uvođenje izmena i dopuna Krivičnog zakona, preneo je RTRS.

U saopštenju se navodi da se Rusija uvek protivila upotrebi "bonskih ovlašćenja", čije mu, čak ni najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti.

Ambasada, takođe, podseća da je odluku Narodne skupštine donelo legalno izabrano demokratsko telo vlasti.

- Ispostavlja se da naši partneri BiH smatraju nemarnim studentom koji ne uspeva položiti ''ispite'' i rešiti se međunarodne supervizije. Više od četvrt stoleća, suverena država koja je zauzimala poziciju nestalne članice Saveta bezbednosti UN-a mora ''ponoviti godinu''... Upravo iz ovih razloga kancelariju visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta BiH i insistiramo na njegovom bezuslovnom gašenju. To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga - mora biti zatvoren! - zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srpska 🔔🔔🔔

  Incko, kretenu!!! Fuj🤮🤮🤮

  3
  2

  Podelite komentar

 • Viki

  Pa ambasador nam daje blanko podrsku unapred bez obzira ko je u pravu. Pa nismo valjda mi jedini u svetu koji su uvek 100% u pravu. Zakljucak: gleda svoj interes. Sto gore ovde to bolje za njih.

  3
  2

  Podelite komentar

 • salko

  Jos samo za neupucene o ulozi visokog predstavnika jedna vijest.Zbog toga sto nije htio da povjeri ulogu predsjednika vlade Miloradu Dodiku visoki predstavnik Karlos Vestendorp smjenio je tadasnjeg predsjednika Nikolu Poplasena.Dodik je naravno tada izrazio zadovoljstvo ulogom visokog predstavnika.

  3
  0

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima