• 17

Dodik: Inckova odluka da se odmah stavi van snage

Aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mesecima, godinama. Predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ova odluka ne povuče, poručio je Dodik

  • 17
MANASTIR JASENOVAC PORFIRIJE MILORAD DODIK

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Izlazak iz krize u BiH nastale zbog nametanja odluke doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, moguć je ukoliko se ta odluka odmah povuče i stavi van snage, ukazao je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

U intervjuu za današnje Novosti, Dodik je potvrdio da se Republika Srpska neće povući ni za pedalj u ovoj političkoj borbi.

- Raduju me pojačana svest i odgovornost svih političkih faktora u RS. Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ukoliko nas ovde slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti. Aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mesecima, godinama. Predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ova odluka ne povuče - upozorio je Dodik.

On je potvrdio da neće prisustvovati prijemu povod dolaska i predstavljanja novog visokog predstavnika u BiH, Nemca Kristijana Šmita, rekavši da će se "Šmit predstaviti onima za koje jeste visoki predstavnik".

- Za nas on to nije i meni se ne treba predstavljati. Ako budem negde u nekoj neformalnoj situaciji i sretnem ga, sigurno ću mu reći šta mislim o njegovom dolasku u BiH. Vidim da se on ovde rasipa nekim optimizmom i pokušava da nametne neku agendu. Ono što Šmit najavljuje, nije nikada ni bila uloga visokog predstavnika u BiH. Pa, kakve veze ima visoki predstavnik sa pitanjem izbornog zakona, ili da se bavi pitanjima o načinu odlučivanja, ili ustavnim pozicijama - upitao je Dodik.

Na pitanje strahuje li od hapšenja kada bude išao u Sarajevo u predsedništvo, zbog izrečenih stavova o Srebrenici, Milorad Dodik je odgovorio da nije zaplašen hapšenjem.

- Ja sam od početka tražio da me čuva policija Republike Srpske, a ne da me štite oni koji bi me hapsili. Ići ću u Sarajevo u Predsedništvo BiH jer ima situacija kada Komšić može da zakaže sednicu i ako ja nisam tu fizički prisutan i on u drugom krugu može da izglasava neke odluke, koje nisu u vezi sa vojnim pitanjima. Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sednici da bi potegao neko pitanje od vitalnog nacionalnog interesa i stvari prebacio u nadležnost NSRS - objasnio je Dodik i najavio da će za nekoliko dana detaljno upoznati predsednika Srbije Aleksandra Vučića o najnovijim dešavanjima u BiH.

- Na sastanku sa predsednikom Vučićem videću da li je moguće da na neki način približimo Republiku Srpsku zajednici mini-Šengen, to jest otvorenog Balkana, bez obzira na to da li to hoće ili neće muslimani - rekao je Dodik.

On je predočio da zbog politike Sarajeva i muslimana koji su odbili da BiH bude deo ove inicijative, RS sada trpi štetu i kamioni stoje na Drini satima, umesto da brzo prolaze.

- To je efekat politike Sarajeva i muslimanskog odnosa prema Srbiji. Srbi u BiH su od te iste BiH dobili samo štetu, muku, patnju i nametnuta rešenja - ocenio je Dodik i poručio da će RS zaštiti svakog građanina od nametnutih Inckovih rešenja.

- Policija RS imaće obavezu da postupa po novim zakonima RS i štiti građane. Stranci misle da je ovo priča sa malo galame. U pogrešnom su ubeđenju da je ovo nešto sa rokom trajanja od nekoliko dana. Nije tako - predočio je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BosnaE

    Pitam ljude zdravog uma,sta misle o ovoj zabrani genocida? Niko nije okarakterisao srpski narod da je genocidan,ali jesu pojedinci iz srpskog naroda pocinili genocid. Jeli tesko priznati te pojedince i da se srpski narod ogradi od njih? Ako srpski narod nece priznati te pojedince,tek onda je cijeli srpski narod genocidan. Pamet u glavu. J...vas Mladic i Karadzic,ako je nacija u pitanju.

  • salko

    Da su Tito,Slobo,Alija i Franjo znali za Milorada tacno bi dobili osjecaj manje vrijednosti.Ako se ne oglasi 2-3 puta na dan,taj dan smatra propalim.

  • Novi Sad

    Nedaj te se braćo srbi preko Drine, ne mogu nam ništa, nisu ovo devedesete da smo sami, sada imamo i sa kime i sa čime, šta god da bude cela Srbija je uz vas. Svi za jednog jedan za sve! Samo složno

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima