• 0

Požar kod Trogira ne jenjava, izgorelo oko 550 ha šume: "Najzahtevniji požar sezone"

Zatvorene su i pojedine saobraćajnice

  • 0
Trogir, Hrvatska, Croatia, požar, fire

Foto: Tanjug/HINA

Oko 550 hektara šume izgorelo je u požaru koji je u ponedeljak buknuo u Segetu Girnjem kod Trogira, a vatrogasci su celu noć na terenu pokušavali da suzbiju vatrenu stihiju.

Vatrogasci dežuraju na delovima požara koji je pod nadzorom, dok veći deo vatrom zahvaćenom područja još uvek nije stavljen pod kontrolu, saopštili su iz Županijskog vatrogasnog operativnog središta u Splitu, javlja Index.hr.

Na zahev vatrogasaca, od oko pola sata posle ponoći za saobraćaj je zatvorena Jadranska magistrala od BP Perić do skretanja za rotor prema Čiovskom mostu, odnosno trogirska obilaznica, a vozila se preusmeravaju kroz Trogir. Nešto posle pet sati ujutru, naizmenično je uspostavljen saobraćaj na magistrali kod Trogira koji je ranije bio potpuno prekinut, javila je policija.

Saobraćaj se sada odvija jednom saobraćajnom trakom, a vozila iz dva smera naizmenično pušta policija koja reguliše saobraćaj.

Prema brojnim informacijama s terena, malo pre ponoći je došlo do delimičnog širenja požara kod Segeta Gornjeg, javlja Dalmacija danas.

- Opožarena površina trenutno se procenjuje na 400 do 500 hektara. Požar je još uvek aktivan, jedan deo snaga na terenu je zamenjen novim snagama - rekao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i dodao:

- Za ujutro su za 5:45 već angažovana poletanja dva kanadera, tu su oko 6:15. Želimo već rano ujutro da saniramo što veću površinu, tako da se nadamo da ćemo ući u dan bez otvorene vatre.

On je naglasio da je uz sve snage koje su u ponedjeljak gasile požar, a to je 170 vatrogasaca uz oko 50 vozila, angažovano i 26 vojnika. Radi se, kako je objasnio, o namenski organizovanim snagama Hrvatske vojske dodavši da se u gašenju požara kod Trogira videla učinkovitost zračnih snaga.

- Ovo je možda najzahtevniji požar sezone. Ono što je dobro je da nema povređenih vatrogasaca. Nadam se da će požar sutra biti ugašen - rekao je Tucaković.

Takođe, uputio je apel građanima.

- Kada govorimo o upozorenjima, naglašavamo da su paljenja vatre zabranjena. Jako je bitno i ako građani primete požar, da ga što pre dojave, da bi se vatra mogla na vrijeme staviti pod kontrolu - zaključuje Tucaković.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić posle ponoći je komentirao najnoviju situaciju s požarom u zaleđu grada.

- Posetio sam sada naš DVD. Kao što nažalost možete videti, ponovo je došlo do delimičnog razbuktavanja požara. Rano ujutro opet će biti dignuti kanaderi i helikopteri. Uz nadu da će to biti kraj za ovu stihiju, želim što mirniju noć vatrogascima koji su danas odlično odradili posao i sprečili da se požar značajnije proširi. Ostajem u kontaktu s našim DVD-om i nadam se boljim vijestima - poručio je sinoć Bilić.

Problemi na aerodromu u Splitu

Požar je izazvao probleme i na splitskom aerodromu. Zbog vrlo slabe vidljivosti iznad splitskog aerodroma avion kompanije Easy Jet nije uspeo da sleti na aerodrom u Splitu, saznaje Dalmacija Danas.

Pomoćnik direktora Aerodroma Split Pero Bilas izjavio je za Dalmatinski portal da je zbog požara u blizini aerodroma više aviona upućeno na alternativne piste. On je dodao da je došlo do poremećaja u avio saobraćaju i da će doći to izazvati kašnjenja u sletanju i poletanju.

Video: Hrvatska:Veliki požar na Čiovu,na terenu 90 vatrogasaca

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima