Draganov sin doživeo šok uoči sahrane oca: Zatekao otvorenu grobnicu, kosti plivale u vodi

Odbili smo da sahranimo Dragana u tu vodu. Pitali smo grobara da li bi on svoje najmilije pokopao u nešto takvo. Dragana smo pokopali u taj "pomoćni" grob, a cveće smo ostavili na grobnici punoj vode, čija je ploča stavljena na dve grede, svedoči Ana, devojka sina pokojnog Dragana

  • 1
korona virus, koronavirus, groblje, sveštenik Foto: Tanjug/AP

"Dobro da od šoka niko od nas nije upao u našu porodičnu grobnicu na Lovrincu, kada smo u utorak, pre ukopa mog pokojnog oca Dragana, utvrdili da kosti naših pokojnika "plivaju" u vodi. Zamislite kako je mojoj majci Rajni bilo da vidi raspadnuti mrtvački sanduk svog sina, mog brata Josipa koji je preminuo 2010. godine", priča za Slobodnu Dalmaciju Dinko Dužević, koji je s majkom Rajnom i devojkom Anom Delić, u utorak u 13.15 sati, došao na sahranu svoga oca, kojeg na kraju nisu sahranili u njihovoj porodičnoj grobnici, nego u nekom pomoćnom grobu, dok se poplava njihove grobnice ne reši.

Do same sahrane porodica Dužević proživljavala je pravu noćnu moru.

- Na grobno mesto T-V-31, odnosno porodičnu grobnicu, došli smo u utorak oko 9.30 sati, da vidimo da li je li sve u redu pre samog pokopa. Tamo zatičemo otvoren grob i grobara kako ispumpava vodu iz grobnice. Kada smo mi stigli, u grobu nije bilo puno vode, jer je već ispumpao velik deo - priča Ana.

Ona kaže da im je grobar tada rekao da je kosti bake i dede, koji su preminuli pre puno godina, spremio, kao i kovčeg s posmrtnim Josipovim ostacima i da je to sve stavljeno "u skladište" u grobu.

- Naime, grobnica je podeljena, pregrađena na dva dela, tako da mi taj donji deo, gde je on "spremio" posmrtne ostatke, nismo ni videli, jer je preko stavljena nekakva ploča. U grobnici je bilo puno smeća i taj ga je grobar čistio, kako bi sve bilo spremno za sahranu - priča Ana Delić.

Tada porodica odlazi kući i na groblje se vraća oko 13 sati, nešto pre početka obreda. Nakon žalovanja, tužna kolona krenula je prema mestu ukopa i kada su tamo došli, imali su šta da vide.

- Grob je bio pun mutne, zelene, prljave vode, pune mulja. Nedostajalo je samo 10-ak centimetara do vrha grobnice da voda počne da se preliva. Tada su Dinko i Rajna videli kako Josipov kovčeg "pluta" grobnicom, ja to nisam videla, jer jednostavno nisam želela da gledam nešto tako strašno.

U tom trenutku ih je onako šokirane, kako kaže, grobar pitao hoće li pokojnika da pokopaju u tu vodu ili u pomoćni grob, koji se nalazi 100-tinjak metara dalje.

- Odbili smo da sahranimo Dragana u tu vodu. Pitali smo grobara da li bi on svoje najmilije pokopao u nešto takvo. Dragana smo pokopali u taj "pomoćni" grob, a cveće smo ostavili na grobnici punoj vode, čija je ploča stavljena na dve grede. Takođe smo dobili uveravanja radnica groblja da će sve biti sanirano do srede (juče) ujutro i da dođemo u 7.30 sati na groblje - govori Ana.

Po dogovoru, Ana i Dinko juče su ujutro došli na groblje u 7.30 sati.

Šok za šokom

- Nikoga nije bilo na mestu naše grobnice. Grob je bio zatvoren kao i dan pre i tada odlučujem da odem do upravnika groblja koji nam govori da se to ne može sanirati "preko noći" i da je to problem star nekoliko decenija. Nakon pola sata vratili smo se na mesto grobnice, kako bismo snimili ovu neverojatnu situaciju. Tada smo videli da su otvorili i dva groba uz naš grob (levo i desno) i da iz njih takođe ispumpavaju vodu. Tada smo u našem grobu videli poluotvoreno to "skladište" u koje su spremili kosti naših umrlih i video sam raspadnuti kovčeg mog pokojnog brata Josipa. Možete li zamisliti ponovni šok koji sam doživeo? - pita se Dinko.

U razgovoru s upravnikom groblja porodica je dobila garanciju da će sve biti sređeno i da će taj problem biti rešen, te da on datira ko zna od kada.

- Mi ponovno u sredu odlazimo s groblja, grob ostaje otvoren i ne želimo ni u kojem slučaju da sahranimo našeg Dragana u takav grob. Sada čekamo šta će, kako i kada ovaj problem rešiti radnici "Lovrinca". To je bilo strašno za gledanje. Uredno sve ove godine plaćamo održavanje groblja, odnosno godišnju grobnu naknadu za grobno mesto. Pre je to iznosilo 220 kuna (oko 30 evra), a odnedavno je 340 kuna (oko 45 evra). Ne radi se o velikom novcu, ali želimo da znamo u kakvom je stanju naš grob i želimo da budemo sigurni da naši pokojni dostojanstveno počivaju, a ne da "plivaju" u vodi. Ovakvo stanje je ispod svakog dostojanstva - zaključuje Dinko Dužević.

"Grobnica je stara više od 50 godina"

Diretkor "Lovrinca" Petar Bilobrk rekao je novinarima da nije upoznat sa slučajem, jer ga niko o tome nije obavestio.

- Mogu samo da izrazim saučešće porodici i žaljenje što se sve ovo dogodilo. Razgovarao sam s Petrom Rodićem, koji upravlja grobljem na Lovrincu, i on mi je rekao da se radi o grobnici izgrađenoj pre 50-60 godina, za koju je, s obzirom na starost grobnice, upitan kvalitet gradnje iz tog doba - rekao je Bilobrk.

- Nakon što su ispumpali vodu, naši radnici su jednom posebnom smesom premazali zidove grobnice i sada čekaju da se to osuši. Nakon toga će grobnica biti spremna za ukop. Ja računam da bi to moglo biti već danas. Radnici groblja u kontaktu su s porodicu - rekao je Petar Bilobrk.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA