Održana treća povorka ponosa u Sarajevu: Završena bez incidenata

U šetnji su učestvovali brojni građani BiH, ali i nekolicina stranih državljana koji su u Sarajevo došli samo zbog povorke

  • 35
povorka ponosa, sarajevo Foto: Tanjug/AP

U Sarajevu je održana treća povorka ponosa, a druga koja je organizovana uz šetnju koja je završena na Trgu Bosne i Hercegovine bez incidenta, preneo je portal Klix.

Učesnici su prošetali kroz grad i na završetku izjavili da su srećni i zahvalni svima koji su danas podržali borbu za jednakost lezbejki, gej, biseksualnih, trans, kvir osoba sa drugim osobama u BiH.

U šetnji su učestvovali brojni građani BiH, ali i nekolicina stranih državljana koji su u Sarajevo došli samo zbog povorke. Šetali su i mlađi i stariji, a zastave i plakate nosili su i roditelji koji su danas izašli kako bi podržali svoju decu. Nekolicina građana podržala ih je sa balkona i prozora obližnjih zgrada.

Okupljenima se obratio aktivista i član Organizacionog odbora povorke ponosa u BiH Amar Čatović zahvaljujući se svima koji su danas pružili podršku na različite načine.

- Mi danas šetamo za sve one koji nisu mogli da budu ovde, a bili bi da živimo u slobodnijem društvu. Pre dve godine održana je prva povorka gde smo kroz vidljivost pokazali borbenost, prkos i ponos. Svesni diskriminacije, nasilja i govora mržnje - pružamo otpor i jasno poručujemo da je dosta! Nakon dve godine smo ponovo tu, ali ovaj put u pandemiji koja je pogodila celi svet. LGBTQ osobama ovo je donelo još nasilja i mržnje - rekao je Chatović.

Dodao je kako se LGBTQ osobe svakodnevno susreću s mobingom, diskriminacijom, nasiljem i problemima u svim sferama društva.

- Zahtevamo ravnopravnost. Rušimo margine, ormare i četiri zida. Ovo je otpor - zaključio je Čatović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сара

    14. avgust 2021 | 14:57

    Фуј

  • Михаило

    14. avgust 2021 | 14:57

    Господе ИСУСЕ ХРИСТЕ СИНЕ БОЖИЈИ ПОМИЛУЈ НАС ГРЕШНЕ 🛐

  • Boza zemunac

    14. avgust 2021 | 15:39

    Nije mi jasno sta ljudima smeta neko ko je drugaciji do te mere da im samo prete.Nisu opazni nece vama da naude ali vi njih odma hocete da pretucete ili ubijete pa vas pitam ko je gori ovdje vi ili ljudi koji su samo malo drugaciji.U zivotinjskom svetu postoji homoseksualizam.Jeste da su malo preterali sa tim i da nikog ne interesuje njihova seksualna orijentacija ali nisu zasluzili zlostavljanje zbog toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA