Danas sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Crne Gore: Glavna tema ustoličenje Joanikija

Danas će se održati sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Crne Gore

  • 6
SABOR JOANIKIJE MCP Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijer Zravko Krivokapić zakazao je za danas sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će, kako je najavljeno, biti razmatrana bezbednosna situacija u Crnoj Gori uoči ceremonije ustoličenje izabranog mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Tom činu, kojem će prisustvovati patrijarh srpski Porfirije, protivi se gotovo celokupna crnogorska opozicija predvođena DPS-om predsednika Mila Ðukanovića niz nevladinih organizacija, udruženja i pojedinaca.

U organizaciji Komitskog patriotskog saveza i DPS-a juče je na Cetinju održan protest protiv ustoličenja vladike Joanikija sa kojeg je poručeno da "Crna Gora nije Srbija", da se "neće utopiti u srpski svet", kao i da SPC pokušava da, kako tvrde, okupira ovu državu.

Ustoličenje vladike Joanikija planirano je za 5. septembar, a protivnici ovog verskog čina zahtevaju da se ono bude izmešteno u neki drugi objekat na teritoriji Crne Gore ili, kako kažu, u sedište SPC u Beogradu.

Vladika Joanikije je na jučerašnjoj liturgiji u Cetinjskom manastiru poručio da je on rođen u Crnoj Gori i da ne može da bude okupator svoje države, za šta, inače, optužuju SPC, Srbiju i njega.

On je rekao i da njega na poziciju mitropolita nije poslala nijedna država, niti neka srpska crkva, već SPC.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost je zakazana nakon što je rukovodstov bezbednosnih službi informisalo vladu da postoji realna mogućnost da deo pripadnika policije odbije poslušnost starešina tokom održavanja ceremonije ustoličenja.

Na čelu Saeta je premijer Zdravko Krivokapić, a članovi su i potpredsednik vlade, ministri pravde, unutrašnjih poslova, odbrane, finansija i socijalnog staranja, spoljnih poslova, kao i direktor ANB-a i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević iz Demokratskog fronta.

Video: Požar u Banjaluci, u gašenju učestvuje i helikopter

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CRNOGORAC

    23. avgust 2021 | 10:25

    Sta to hoce milovi konjusari.

  • Milan

    23. avgust 2021 | 10:29

    Pitam Crnogorce ZASTO??? Zasto mrznja????

  • Nikšićanin

    23. avgust 2021 | 15:32

    Milane nijesu to Crnogorci nego izrodi. Pravi Crnogorci zna se što su, Srbi naravno. Nema ovih što se na Cetinje okupljaju šaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA