Ministarka zdravlja Crne Gore: Ustoličenje Joanikija izvodljivo uz poštovanje digitalnog sertifikata

Ministarka je najavila da su pregovori još uvek u toku i da će javnost uskoro imati sve informacije

  • 1
Joanikije Episkop Budimljansko Nikšićki Episkop Joanikije / Printskrin: Youtube/ Herceg Televizija

Ministarka zdravlja Crne Gore rekla je da je predstojeće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju sa epidemiološke strane uz poštovanje digitalnog sertifikata izvodljivo.

Jelena Borovinić Bojović je rekla da je zdravstveni sistem Crne Gore spreman da se suoči sa povećanim brojem obolelih od kovida-19. Najveći broj obolelih je, kako je kazala, kod građana starosti između 30 i 39 godina, a trenutno je manje od četiri odsto obolelih na bolničkom lečenju.

Na pitanje da li sa SPC dogovara mere i protokole za najavljeni događaj na Cetinju ministarka je kazala da je bilo razgovora i da će se oni nastaviti.

- Mi smo prethodno uveli korišćenje digitalne potvrde pomoću koje smo omogućili da se određeni događaji dese. U tom smislu uz poštovanje digitalnog sertifikata i potvrde i uz ograničen prostor na kojem će se sve dešavati, ovaj događaj je izvodljiv. Već je bilo razgovora, oni će se nastaviti, a javnost će biti informisana - kazala je ministarka u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Vladika Joanikije Foto: Printscreen/TV Prva

Ona je zatim dodala da jezdravstveni sistem spremno dočekao pogoršanje epidemiološke slike u Crnoj Gori i da će se rast broja zaraženih nastaviti i u toj zemlji, ali i u regionu.

- Zaključavanje više nije opcija jer su nam vakcine na rasplaganju, postoji određen procenat vakcinisanog stanovištva i postojaće mere, pratićemo situaciju, ali ne očekuje se da se ide ka zaključavanju - rekla je ministarka.

Što se tiče nove školske godine, ona je rekla da je finalna odluka na Ministarstvu.

- IJZ je imao niz sastanka i izeli su svoj stav kako je planirana organizacija školske godine. Za nas je najvažnije da deca idu u školu poštujući sve elemente zdravlja, ali važno je dadeca ostanu zdrava. Zato je IJZ predložio model da se ide od 1. septembra u školu. Prosveta se među prvima vakcinisala. IJZ će vršiti nasumična testiranja i reagovati, a ministarstvo zdravlja će obezbediti i maske -  zaključila je Borovinić Bojović.

Video: Beseda Mitropolita crngorskog-primorskog Joanikija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    25. avgust 2021 | 08:12

    Da li i demonstracije protiv ustoličenja u Cetinju isto moraju da digitalnim sertifikatom?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA