≫ 

Mali Vasilije došao po blagoslov ispred hrama u Podgorici: Sav srećan dočekao patrijarha Porfirija

Hiljade građana okupilo se ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici da pozdravi patrijarha Porfirija

  • 2

Veliki broj građana okupio se danas u Podgorici da dočeka patrijarha Porfirija ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Ekipa Telegraf.rs koja se nalazi u Podgorici javlja nam da se u masi mogu videti trobojke, ali i zastave Crne Gore, a svi građani sa kojima je naša ekipa razgovarala rekli su da su jedva čekali dolazak srpskog patrijarha.

U Podgoricu su danas pristizali iz svih krajeva Crne Gore, da pozdrave poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Među njima je bio i mali Vasilije, koji je sa roditeljima došao da dočeka patrijarha, i kako nam je rekao: "Dobije blagoslov od Boga".

Okupljeni građani su rekli da dolazak patrijarha u Podgoricu ima veliku težinu.

- Ovo je za nas najveća radost. Ovde mi nemamo problem. Ja ovde 40 godina živim iako sam rodom iz Pljevalja. Ne mogu ni da zamislim da se naš narod deli, kao što možete da vidite u nekim delovima zemlje. To je tragično da se narod deli, da se braća dele - rekao nam je jedan građanin sa kojim smo razgovarali ispred hrama u Podgorici.

Svi su sa velikom pažnjom pratili obraćanje patrijarha.

Video: Na hiljade vernika dočekalo patrijarha srpskog u Podgorici: Porfirije služio liturgiju u Hramu

On je, gledajući sve okupljene, poručio da bi najradije sve ljude Crne Gore smestio u svoje srce, zaključao u njega i zajedno sa njima se popeo na Ostrog i prepustio molitvama Svetog Vasilija Ostroškog da on bude taj koji daje uputstva kojim putem da idemo, kojim rečima da opštimo jedni sa drugima.

- Najradije bih se ćutke spustio u kriptu u koju su smeštene kosti, telo velikog arhipastira i krstitelja opustošele mrtve Crne Gore. U kriptu u kojoj se nalazi telo našeg i vašeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Da tamo svi u molitvi, ćutke, čujemo šta ima da nam poruči. Jer ako je imao nedoumice, sada ih više, u blizini Hristovoj, nema. Zasigurno zna da je ljubav, mit Hristov, jedini okvir koji je normalan, zdrav i ispravan, za živote svakog od nas pojedinačno, ali i za živote svih nas zajedno - rekao je patrijarh.

Dodao je da hram ispred kog se nalaze najbolje poručuje koji je smisao i postojanje vere i crkve u svetu.

- Utešen vašom verom i ljubavlju znam da smo sabrani u ime Oca i Sina i Svetoga duha. Za nas je danas praznik i ja vam ga od sveg srca, braćo i sestre, čestitam. Za ove dane i ovaj događaj mi smo se molili bogu, da dobijemo na čelu ove drevne svetosavske episkopije dostojnog arhijereja i gospod je uslišio, preko sabora arhijereja Srpske pravoslavne crkve, naše molitve. Mi smo dobili onoga koga smo želeli, koga smo izmolili, vladiku Joanikija - istakao je patrijarh.

On je dodao da smo, bez obzira na to, kako neko vidi sebe po nacionalnom određenju, koju ideologiju sledi, koji politički pogled na svet ima i kojoj stranci pripada, bez obzira na bilo kakve razlike, u crkvi svi jedno.

Podsetimo, građani koji se protive da ustoličenje mitropolita Joanikija bude na Cetinju, okupili su se danas nedaleko od manastira i krenuli su da ruše policijske barikade. U jednom trenutku došlo je do okršaja građana i policije, a bačen je i suzavac.

U popodnevnim časovima došlo je i do blokade puteva ka Cetinju. Iz Podgorice je nemoguće krenuti put Cetinjskog manastira, jer su postavljene brojne policijske barikade, a protivnici ustoličenja su na pola puta ka Cetinju blokirali put gumama i kamenjem. 

Video: Mitropolit Joanikije patrijarhu Porfiriju: Vaša sveta služba je služba pomirenja i objedinjenja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    4. septembar 2021 | 20:36

    MALOG VASILIJA NEKA GOSPOD BOG CUVA U OVA SMUTNA VREMENA !!!

  • Zivojin Reljin

    4. septembar 2021 | 20:19

    Gospodo cuvajte vasu Decu! Ima vremena za Patrijarha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA