≫ 

Telegraf u Crnoj Gori: Aplauz za patrijarha i mitropolita nakon ustoličenja, na Cetinju mirno

* Mitropolit Joanikije ustoličen na Cetinju * Patrijarh Porfirije i mitropolit se nakon ceremonije helikopterom vratili za Podgoricu * Pucnjava na barikadama na putu ka Cetinju * Od ranog jutra sukobi policije i demonstranata u centru Cetinja, ima povređenih * Sveštenici koji su vozilima krenuli put Cetinja vraćeni za Podgoricu

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas na Cetinju. Dan ustoličenja su, nažalost, obeležili brojni sukobi na Cetinju, koji su počeli od rane zore. U sukobima je povređeno više osoba, a policija je privela osmoro ljudi. Svečanim ručkom  u podgoričkom kombinatu "13. jul Plantaže" završen je događaj ustoličenja i dvodnevne posete patrijarha Porfirija Crnoj Gori.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom su jutros prebačeni na Cetinje i uz velike mere obezbeđenja bezbedno su sprovedeni do manastira.

Ceremonija ustoličenja počela je tek nešto posle 8.30 časova.

Nakon ustoličenja, građanima se obratio patrijarh srpski Porfirije, a potom i mitropolit Joanikije.

Iz Cetinjskog manastira ispraćeni su povicima "Ne damo svetinje" i "Dostojan, dostojan", a potom su se zajedno vratili u Podgoricu, gde ih je dočekalo na hiljade vernika gromoglasnim aplauzom.

Policija uklanja barikade na Cetinju Ekipa Telegrafa jutro provela na barikadama na putu ka Cetinju Foto: Nikola Tomić

Nakon ustoličenja uspostavljen je saobraćaj na putu Podgorica-Cetinje, koji je satima bio neprohodan, kako je javila ekipa Telegraf.rs sa lica mesta.


Na prilazu gradu bilo je veoma teško disati zbog suzavca i dima od spaljenih guma.

Cetinjski manastir štitio je veliki broj pripadnika policije, a u gradu su se protivnici ustoličenja sporadično sukobljavali sa policijom. Na barikadama je ranije danas došlo i do pucnjave, ali, srećom nije bilo povređenih.

U sukobima su leteli molotovljevi kokteli, petarde, flaše, a policija je na napade uzvratila suzavcem. Kako je javila ekipa Telegraf.rs sa lica mesta, i u Podgorici su zabeleženi manji incidenti i to kod autobusa koji je trebalo deo sveštenstva da prevezu na Cetinje. Autobus je u jednom trenutku i krenuo u pravcu Cetinja, ali je ubrzo vraćen ka Podgorici.

15:30 Fotografije svečanog ručka: Za stolom patrijarh, mitropolit Joanikije, Krivokapić i srpski ministar

Svečani ručak u podgoričkom kombinatu "13. jul Plantaže" završni je događaj današnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i dvodnevne posete patrijarha Porfirija Crnoj Gori, prvoj od izbora na tu dužnost. Završen je nešto pre 16 časova.

14:30 Policija: Nije bilo upotrebe gumenih metaka

Prilikom intervencija policije na Cetinju i upotrebe sredstava prinude, nije bilo upotrebe gumenih metaka kao što je to objavljeno u medijima, objavila je Uprava policije Crne Gora na Tviteru.

- Ukoliko neko poseduje takva saznanja, molimo da kontaktirate policiju - piše u objavi policije.

13:50 Uspostavljen saobraćaj na magistralnom putu Podgorica-Cetinje-Budva

Saobraćaj za sve kategorije vozila na magistralnom putu Podgorica-Cetinje-Budva uspostavljen je danas u 12.55 časova, saopšteno je iz Operativno komunikacionog centra Uprave policije.

13:30 Snimak izlaska iz Hrama Porfirija i Joanikija

Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije napustili su Hram u Podgorici, odakle su se obratili vernicima i gde ih je dočekao veliki broj građana nakon ustoličenja.

13:10 Na Cetinju je mirno

Kako prenose mediji, na Cetinju je trenutno mirno, ali se i dalje oseća suzavac u vazduhu.

12:05 Pokušali smo da se probijemo kroz blokade, oseća se dim i suzavac

Potpuno nerealne scene snimili smo danas u Crnoj Gori, gde smo došli da ispratimo ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, ali do Cetinja nismo uspeli da stignemo. Na pola puta zaustavile su nas barikade, pa smo kola ostavili i krenuli peške.

Šta je ekipa Telegrafa sve snimila i videla u Crnoj Gori, možete da pročitate u nastavku.

11:40 Hiljade vernika dočekalo patrijarha i mitropolita

Patrijarh srpski i mitropolit crnogorsko-primorski su helikopterom vraćeni za Podgoricu. Ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja dočekalo ih je na hiljade vernika, koji su ih pozdravili gromoglasnim aplauzom i povicima: "Dostojan, dostojan".

11:38 Oglasio se Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović oglasio se nakon ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog u manastiru na Cetinju. Đukanović je rekao da je "Vlada Crne Gore obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnoj broja građana Crne Gore".

11:09 Patrijarh i mitropolit krenuli sa Cetinja

Uz povike "Dostojan, dostojan" i "Ne damo svetinje", patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije su krenuli natrag za Podgoricu gde ih čeka verni narod ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja.

10:54 Situacija na Cetinju trenutno mirna

Nakon višečasovnih protesta i brojnih sukoba sa policijom, u ovim trenucima se može reći da je mirno na Cetinju.

10:49 Patrijarh i mitropolit se vraćaju za Podgoricu

Prema još nepotvrđenim informacijama, patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije će nešto pre podneva da se vrate u Podgoricu u Hram Hristovog Vaskrsenja.

10:45 Na Cetinju gotovo ništa ne radi

Gotovo svi lokali na Cetinju su zatvoreni, od kafića do benzinskih pumpi i apoteka. Pojedini lokali na periferiji i dalje nisu zaključali vrata.

10:25 "Dolaskom ste pokazali ljubav prema celom narodu"

Mitropolit Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije. On je nakon svečanog čina ustoličenja zamolio za oprost što su sveštenstvo i patrijarh videli u Crnoj Gori dosta neprijatnosti i podela.

10:11 Vučić: Tenzije i protesti su danima najavljivani

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić komentarisao je danas dešavanja u Crnoj Gori i rekao da su protesti bili najavljivani.

- Cetinje je mesto u kojem je preko 90 odsto stanovnika protiv SPC i gde postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od strane nekih političara u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

09:54 "Nismo došli ništa da otmemo"

Patrijarh srpski Porfirije, obratio se iz Cetinjskog manastira, i poručio da "niko nije došao nikom ništa da otme".

On je još jednom pozvao na mir.

09:50 Nerealne scene sa barikada

Pre nego što je razbijena blokada na Belvederu, odakle su stizali dramatični prizori.

Cetinje, protesti, Joanikije, barikade, Crna Gora Foto: Tanjug/AP

09:48 Cetinje se guši od suzavca

Na ulicima Cetinja je gotovo nemoguće boraviti usled velike količine suzavca koje su od jutros bačene.

09:38 Nema povređenih u pucnjavi na barikadama

U pucnjavi koja se odigrala danas na barikadama na Belvederu nema povređenih. Demonstranti su se navodno povukli i krenuli peške ka Cetinju.

09:18 U sukobima povređeni i policajci

U okršajima sa demonstrantima i povređenih policajaca. Više osoba privedeno je na Cetinju

09:08 Episkopi će liturgiju služiti u Podgorici

Episkopi, koji su krenuli na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vratili su se u Podgoricu, nakon što nijihovom autobusu nije dozvoljeno da prođe. Episkopi će liturgiju služiti u Hramu Vaskrsenja Hristovog, u Podgorici.

09:05 Policija zauzela Dvorski trg

Policija u potpunosti zauzela centralni Dvorski trg na Cetinju. Oni su, nakon nekoliko sukoba, uspeli da potisnu demonstrante koji su od rane zore blokirali trg.

09:02 Eksplozije i pucnji na barikadama

U blizini Belvedera jutros se čula eksplozija, a čuli su se i pucnji. Zapaljene su gume i gust dim se širi.

09:00 Priveden Veselin Veljović

Savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović priveden je danas na Cetinju.

08:57 Gore barikade

Barikada na Belvederu je zapaljena, a reporteri Vijesti javljaju da su se na barikadi kod Belvedera čuli pucnji, nalik pucnjavi iz pištolja.

08:50 Počela ceremonija ustoličenja

Kako Telegraf.rs saznaje, u Cetinjskom manastiru je počela ceremonija ustoličenja mitropolita Joanikija.

08:36 Mitropolit Joanikije helikopterom stigao na Cetinje

Mitropolit Joanikije helikopterom je stigao na Cetinje gde bi danas u Cetinjskom manastiru trebalo da bude ustoličenje.

08:34 Ponovo suzavac na Cetinju

Policija je ponovo bacila suzavac, ovog puta ispred zgrade Opštine.

08:12 Sveštenstvo vraćeno u Podgoricu

Deo sveštenstva koji je krenuo iz Podgorice na Cetinju, vraćen je sa Donje Gorice ka Podgorici.

07:58 Policija dala demonstrantima rok da se raziđu

Policija je dala rok građanima, koji od juče blokiraju put Podgorica-Cetinje da se raziđu. Kako saznajemo, oni su stigli do barikada, ali nisu krenuli da ih razbijaju.

U sukobima ima povređenih

Najmanje četiri osoba povređene su u sukobima na Cetinju. Od ranog jutra demonstranti su policajce gađali kamenicama i molotovljevim koktelima, nakon čega su ovi uzvratili suzavcem.

Kako javljaju Vijesti, do okršaja je došlo kod muzeja Kralja Nikole. Prvi napad bio je oko šest časova, onda je opet došlo do okršaja nešto pre sedam časova, kada su na policiju su bacali i petarde i flaše.

Cetinje, sukob sa policijom Foto: Vijesti/Luka Zeković

Prema nezvaničnim informacijama, patrijarh Porfirije je oko sedam časova krenuo put Cetinjskog manastira.

Kako su jutros javili naši reporteri sa lica mesta, u Podgorici je jutro ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja bio veliki broj sveštenika, koji bi trebalo da se upute ka Cetinju. U Podgorici su zabeleženi manji incidenti, kada  je nekoliko vozila velikom brzinom se zaletelo do autobusa koji bi trebalo da prevezu deo sveštenstva do manastira, da bi potom naglo kočili.

U Cetinju se od ranih jutarnjih sati čuju policijske sirene.

Cetinje, sukob sa policijom Printscreen: Vijesti.me

U pravcu Cetinja krenula su vatrogasna vozila, a na putu ka Cetinju je i bager.

U najnovijim sukobima, nešto pre osam časova došlo je do još jednog okršaja, i policija je opet bacila suzavac.

Nakon poslednjeg okršaja, demonstranti su se povukli, ali verbalno provociraju policajce. Psuju ih i nazivaju pogrdnim imenima.

Na stotine građana od jutros je na Cetinju kako bi iskazali protest zbog ustoličenja mitropolita u Cetinjskom manastiru.

Podsetimo, sinoć su se pojavile informacije da će ustoličenje mitropolita Joanikija biti odloženo, što je patrijarh srpski Porfirije oštro demantovao.

Sa svim arhijerejima okupljenim u Podgorici, već u ranim jutarnjim časovima krećem za Cetinje, da ustoličim Vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskih, kako je i odlučio Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve - napisao je Porfirije na Instagramu.

Podsetimo, od juče su svi putevi ka Cetinju blokirani. Osim policijskih punktova, na putevima ima i barikada koje su postavili građani koji se protive ustoličenju mitropolita.

Oni su na put postavili automobilske gume, kamenje, a neke barikade su "ojačali" šleperima.

Tokom noći održana je sednica Vijeća za nacionalnu bezbednost.

Video: Policija kontroliše vozila na putu Cetinje - Podgorica

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    5. septembar 2021 | 07:47

    Da im se zabrani ulaz u Srbiju, a svi dolaze da studiraju ovde i da se proslave kao pevaci more mars iz Srbije breeee

  • SRBIJA

    5. septembar 2021 | 07:44

    Treba tim ljudima nepismenim da se objasni da du Manastir na Cetinje zidali Crnojevici i da du oni bili Srpski Vladari kao sto su i ostali Vladari C.Gore bili Srbi i koji su zidali te Manastire,Crkve ne mogu da uzmu ti kriminalci Milogorci koji su juce promenili veru,treba ih pitat cije su Srpske Crkve u Ameriku u Australiju ili Kanadu på normalno da du Srpske nisu Americke, ako oce Crkve neka prave a ove nece nikad da uzmu.

  • Vladimir

    5. septembar 2021 | 08:02

    Putin pametno smirio Čečene. Skupio milionere Čečene ,koje žive i rade u Rusiji i rekao im , Živite i radite u Rusiji stekli ste milione,niko vas ne dira. Nećemo mi više da ginemo Oduzećemo vam imovinu ako ne budete uticali na one vaše dole da se smire. Od tada nema više problema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA