U Hrvatskoj tokom korone zabeležen značajan porast seksualnog zlostavljanja dece

Posledica pandemije je i to što više od polovine dece oseća uplašeno i tužno

  • 1
dete plače nasilje zlostavljanje zanemarivanje deteta dece Ilustracija Foto: Shutterstock

Tokom pandemije korona virusa u Hrvatskoj seksualno zlostavljanje dece povećano je za 67 odsto, broj zavisnika od alkohola skočio je na četvrt miliona, a brojne porodice su razorene, upozoreno je na onlajn panelu o mentalnom zdravlju nacije.

Na panelu se okupio veliki broj psihijatara, psihologa i predstavnika udruženja civilnog društva koji su upozorili na porast svih vrsta zavisnosti, nasilja u porodici i zlostavljanja dece tokom pandemije, saopštilo je udruženje Životna linija, jedan od organizatora skupa.

Gordana Buljan Flander, direktorka Poliklinike za zaštitu dece i mladih Grada Zagreba, iznela je podatke MUP-a po kojima je, u odnosu na 2019. godinu, u prvih pet meseci 2020. godine zlostavljanje dece poraslo za 27 odsto. Ranije je u odnosu na 2019. krivično delo kršenja detetovih prava, odnosno fizičko i emotivno zlostavljanje, poraslo za 32 odsto, dok se seksualno zlostavljanje povećalo za čak 67 odsto.

- U Poliklinici vidimo sve više dece koja su žrtve nasilja u porodici ili seksualnog zlostavljanja - rekla je Buljan Flander na skupu.

Posledica pandemije je i to što više od polovine dece oseća uplašeno i tužno. 

- Deca su tokom pandemije stalno bila kod kuće s računarima i telefonima, pa je drastično poraslo i onlajn nasilje. Roditelji bi trebalo da pokažu više interesovanja za aktivnosti dece na internetu, čak i kad se ne razumeju u tehnologiju - poručila je Flander.

Ona je dodala da se povećao i broj konzumenata marihuane među decom, a posebno zabrinjava što se korišćenje marihuane veže za sve mlađe uzraste.

Tinejdžer, maloletnik pije alkohol, alkoholizam među decom, omladinom, pijan, pijanstvo Osim zavisnosti od kocke i klađenja u Hrvatskoj veliki broj zavisnika od alkohola Foto-ilustracija: Shutterstock

U Hrvatskoj registrovano 250 hiljada zavisnika od alkohola

Kod odraslih, uz konzumaciju alkohola i ilegalnih supstanci značajno su porasle bihevioralne zavisnosti poput klađenja i kockanja. Sve se to odražava na kompletne porodice i deluje razarajuće. Situacija nije ni malo dobra,  upozorio je psihijatar Ivan Ćelić.

- Porodica zavisnika od kockanja najčešće je razorena i teško ranjena i njima treba pomoć. Ujedno, tu su i društveno prihvatljive zavisnosti, poput one o alkoholu, a podaci kažu da je u Hrvatskoj 250.000 zavisnika od alkohola. To je ogromna brojka - ocenio je Ćelić, piše Index.

Danijela Štimac Grbić, rukovodilac Odeljenja za mentalno zdravlje i prevenciju zavisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, upozorila je na izostanak društvenog i emocionalnog učenja, odnosno životnih veština i empatije u hrvatskom društvu.

- Učenje tih veština moralo bi da bude deo obrazovnog procesa - rekla je ona.

Njena preporuka je da se poveća mentalna zdravstvena pismenost, omogući razgovor o emocijama i radi na destigmatizaciji onih koji imaju problem. Naime, stigmatizacija je čest razlog zbog kog ljudi ne traže pomoć kada uoče problem sa zavisnošću ili sa mentalnim zdravljem.

Tin Pongrac, predsednik udruženja Životna linija, rekao je da im se brojni građani javljaju i da imaju edukovane članove za rešavanje svakog problema i da svi mogu da im se obrate za pomoć . Pozvao je sve koji imaju potrebu da im se jave na mejl - pomoc@pomoc.hr.

Video: Potresne scene: Deca vezana za radijatore i nameštaj u zavodu Pazarić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA