• 0

Novi detalji o Dominikovom nestanku: Psi su nešto nanjušili na sredini jezera

Jezero je dužine 12 kilometara, a koliko god nije široko, otežavajuće je to što jezero ima nezgodnu konfiguraciju dna, koja uključuje mlinove, kuće i druge građevine potopljene nastankom akumulacionog jezera

  • 0
Dominik Branimir Bilobrk

Foto: nestali.gov.hr

Desetak pripadnika HGSS-a, uz četvoročlani ronilački tim splitske Specijalne jedinice policije Bat, već treći dan pretražuje područje jezera Peruća u potrazi za 24-godišnjim Dominikom Branimirom Bilobrkom iz mesta Obrovac Sinjski, kod Sinja, u Hrvatskoj.

Dominik je, da podsetimo, u nedelju 19. septembra izašao iz kuće, nikome ne kazavši gde ide, a kad se nije vratio do večernjih sati, alarmirana je policija, prenosi Index.

"Mesecima je govorio da želi da prepliva Perućko jezero"

Spasioci HGSS-a u utorak su pretraživali jezero na mestu gde se pretpostavljalo da je mladić ušao, a radi se o području koje se nalazi otprilike kilometar od mesta gde su dan ranije nađeni njegovo vozilo i osobne stvari, odeća, mobilni telefon...

- Još uvek, nažalost, nemamo dobrih vesti sa Perućkog jezera i nakon celodnevne potrage, nemamo onaj konačan rezultat koji bismo hteli, a to je da pronađemo nestalu osobu, naravno, živu - rekao je šef HGSS stanice Split, Darko Gavrić, kod perućke brane, nedaleko od mesta potrage.

Jezero je dužine 12 kilometara, a koliko god nije široko, otežavajuće je to što jezero ima nezgodnu konfiguraciju dna, koja uključuje mlinove, kuće i druge građevine potopljene nastankom akumulacionog jezera.

- Sutra ćemo nastaviti sa potragom. Danas je, eto, tako kako jest. Verujemo u dobar ishod, uvek se nadamo. Imali smo i pre ovakve situacije i nakon nekoliko dana pronašli bismo nestalu osobu. Živu. Zato i verujemo da još ima nade - rekao je Gavrić.

Objasnio je i zašto se potraga odvija upravo na Perućkom jezeru.
- Ne znamo, naravno, sve što se događalo, ali razlog zašto smo se bazirali na područje Perućkog jezera je to što sa sigurnošću možemo reći da smo tu pronašli odeću i druge lične stvari nestale osobe. Osim toga, u razgovoru sa njegovim najbližima, on je već mesecima govorio da želi da prepliva Perućko jezero i, evo, čini se da je odlučio da uradi u nedelju - kaže Gavrić.

- Sve indicije govore da je najverovatnije momak hteo da prepliva s jedne na drugu stranu... To je tu gde je jezero najuže, 500 metara od nas - rekao je Stipe Božić.

S obzirom na zahtevan teren, HGSS koristi i podvodni dron za pretragu muljevitog dna, a cela akcija se koordinira iz komandnog vozila.

- Ova potraga je specifična zbog samog jezera, koje je sad na tom delu najuže, ali struje su jake. Takođe je jedan deo same ivice jezera i obale minski sumnjiv. I moramo obratiti pažnju na to - rekao je vođa potrage HGSS-a Split Ante Jukić.

Angažovani su i psi, koji su nešto nanjušili na sredini između dvie obale

O području na koje se koncentrovala potraga za 24-godišnjim Dominikom govorio je i jedan od spasioca.

- Na tom mestu su obale jezera najmanje udaljene, nekih 270 metara, i pretpostavka je da je momak tu ušao ako je želeo da prepliva jezero, kao što je navodno i rekao - izjavio je spasilac.

Angažovana su i dva specijalno obučena psa za potrage, i to Mana, pet godina stara mešanka ovčara i bul terijera, koja je prva i reagovala lavežom na mestu koje se nalazi otprilike na sredini rute koju je mladić nameravao da prepliva.

Dominik Branimir Bilobrk

Foto: nestali.gov.hr

Kako bi neno otkriće potvrdili, na to područje je doveden i drugi potražni pas, po imenu Drako, star osam i po godina, jedan od najboljih evropskih pasa tragača, koji je takođe, na otprilike istoj poziciji, zalajao i dao do znanja spasiocima da tu ima nečega, zapetljano možda među panjevima i granama, kojih ima mnoštvo na dnu jezera.

Oba psa istrenirana su za potragu za nestalima u vodi

- Uspešnost zavisi 50 posto od sreće da uspemo da suzimo područje pretrage, a ostalo je na Draku da odradi. Kad oseti miris osobe, on počne da laje. Ako je namirisao telo, onda laje malo drugačije, u ređim intervalima i tiše, a ako je živa osoba, onda je lavež veseliji i glasniji - pojasnio je Kruno Stipetić, iz HGSS-a, iz Ogulina.

Nakon toga, negdje oko 15 sati, brodom su se na tu poziciju uputili i ronioci Specijalne policije kako bi proverili da li je telo nesrećnog mladića možda zaista zapelo među granama na 200-tinjak metara udaljenosti od brane Peruća.

Oni su se, pak, susreli sa sa velikom količinom mulja u jezeru na dubini od 30-ak metara, gde je vodostaj dosta nizak, pa su zato i struje dosta jače.

Meštani su rekli da je Dominik znao da odlazi od kuće na nekoliko dana, ali nikada bez najave.

- Nije on ništa specijalno trenirao, nije bio član nekog kluba, ali je mlad i jak, trenirao je sa tegovima kod kuće. Svi se nadamo najboljem, ali tog dana je na Perući bilo jako nevreme i ko zna šta se dogodilo - rekla je jedna meštanka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima