• 1

Simbol slobode i neuništivosti: Đurđevi stupovi 5 puta spaljivani i razarani, ali i podizani iz pepela

U manastiru kraj Berana starom 8 vekova, danas se održava ustoličenje vladike Metodija

  • 1
Djurdjevi stupovi Berane

Foto: Wikimedia

Manastir Ðurđevi stupovi kod Berana, u kojem se održava ceremonija ustoličenja izabranog mitropolita budimljansko-nikšićkog Metodija, spomenik je države Nemanjića i imao je kapitalnu ulogu u očuvanju nacionalne svesti, jedinstva srpskog naroda i širenju kulture na prostoru severa Crne Gore.

Podignut je 1213. godine i zadužbina je gospodara Budimlja, župana Stefana Prvoslava, sina Velikog župana Tihomira, a sinovca Stefana Nemanje.

Godine 1219. u Ðurđevim stupovima je Sveti Sava osnovao jednu od prvih sedam episkopija - četvrtu po redu, o čemu se u zapisu kaže: "Četvrtago vladiku postavi Sveti Savo u Budimlju u hram Svetoga Georgija".

Zahvaljujući ulozi Budimljanske eparhije, sve do polovine 17. veka na ovim prostorima nije bilo islamiziranja stanovništva.

Ðurđevi stupovi poznati su i po tome što je u njima 1857. godine doneta odluka o ujedinjenju Vasojevića sa Crnom Gorom.

Jedan je od manastira u Crnoj Gori koji su u prošlosti imali ulogu duhovnog centra oslobodilačke borbe protiv turskih osvajača.

Od 2001. godine, manastir je sedište Eparhije budimljansko-nikšićke. Po ustrojstvu je muški opštežiteljni manastir.

Crkva je posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju.

Spaljivan i razaran, ali i obnavljan

Manastir je u prošlosti pet puta spaljivan i razaran, ali isto toliko puta i obnavljan.

Početkom avgusta 2013. obeležio je 8 vekova postojanja, a pokojni mitropolit Amfilohije je tada rekao da taj crkveni kompleks pokazuje vrednost zadužbine Nemanjića i vere naroda u hrišćanske svetinje.

- Manastir je nosio krst, koji je i nosio narod ovog podneblja. Raspeće naroda kroz vekova je bilo i raspeće manastira. Ðurđevi stupovi su pet puta rušeni i paljeni za vreme turske okupacije - podsetio je tada mitropolit Amfiloije.

Tadašnji predsednik Crne Gore Filip Vujanović je kazao da je manastir Ðurđevi stupovi simbol slobode, a time što je pet puta obnavljan poslao je večnu poruku neuništivosti.

- Manastir je i simbol kulturne vrednosti ovog kraja Crne Gore, kao i veze sa ostalim delovima naše države - rekao je Vujanović i istakao da "manastir nosi i simboliku bliskosti Srbije i Crne Gore, odnosno dva stara i bratska naroda srskog i crnogorskog".

Tada episkop Joanikije, koji je do izbora za mitropolita crnogorsko-primorskom u manastiru stolovao dve decenije, rekao je da je malo manastira koji su u prošlosti stradali kao što je Ðurđevi stupovi, ali je njegova veličina u tome što je svaki put ponovo obnavljan.

Video: Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije ustoličili novog episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima