"Zlostavljanje migranata prećutna praksa": Policajci ispričali kako sve izgleda

Istraživački novinari Klas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabeležili ovaj događaj nedaleko od mesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani. Premijer Hrvatske rekao da je od nadležnog ministra tražio izveštaje svih nadležnih službi

  • 8
Migranti, ograda, Mađarska, Hrvatska, Bugarska Foto-montaža: Tanjug/AP, Pixabay

Stravični video snimci zlostavljanja migranata izazvali su veliku buru u hrvatskoj javnosti. Na snimcima se vide muškarci u fantomkama koji palicama prebijaju migrante, a istraživačkom timu novinara policajci su potvrdili da je to ustaljena praksa na granici.

Hrvatski mediji već su pisali o Operativnoj akciji "Koridor", spomenutoj i u Vladinim godišnjim izveštajima o radu policije, u kojima se navodi da je cilj te akcija suzbijanje ilegalnih migracija i zaštita državne granice. Ipak, sve češće je moglo da se čuje da je prava namena te akcije da se ilegalno proteraju izbeglice i migranti zatečeni duboko u hrvatskoj teritoriji. Time im se uskraćuje pravo na azil i krše se međunarodne i evropske konvencije, piše Dnevnik.hr.

Istraživačkom timu novinara je više policajaca koji učestvuju ili su učestvovali u radu na granici potvrdilo da se tamo zaista događa ozbiljno nasilje. Pripadnik interventne policije opisuje da migranti, kada ih presretne policija, legnu na zemlju u strahu, a jedan od njegovih kolega potom hoda po njima i udara ih pendrekom po nogama, piše portal Novosti, koji je takođe učestvovao u tom istraživanju.

Njihov sagovornih kaže da je isti policajac stao čizmom na migranta koji je ležao, pa mu u glavu uperio pušku. Drugi izvor kaže da "upotreba sile prema migrantima zakonom nije dozvoljena, ali je poznato da je prisutna".

- Nikada ne postoje jasne, niti bilo kakve naredbe za zlostavljanje. Radi se o prećutnoj praksi. Rukovodioci znaju da se sila upotrebljava, ali to ne procesuiraju ili čine kad je neizbežno - dodaje on.

Praksu "pušbekova" potvrđuju još dvojica hrvatskih policajaca.

Nadalje, istraživački tim evropskih novinara utvrdio je barem jednu lokaciju na kojoj se spaljuje oduzeta imovina migranata. Reč je o deponiji Bare, udaljenoj nekoliko kilometara jugoistočno od Donjeg Lapca. Unutar odlagališta postoji rupa u kojoj su pronađeni spaljeni mobilni telefoni, eksterne baterije, brojne konzerve i limenke energetskih pića. Nedaleko su razbacani delom takođe nagoreli ruksaci i vreće za spavanje, SIM-kartice iz Grčke i lekovi proizvedeni u Nepalu.

- Odvoženje migranata na Bare i spaljivanje njihovih ličnih predmeta započelo je otprilike u leto 2020. godine. Ispred lokalne policijske stanice mogli su se više puta nedeljno videti kombiji puni migranata, a nakon kraćeg zadržavanja "marice" su odlazile prema Barama, odakle bi se potom redovno video dim - rekli su stanovnici Lapca.

Evropska komisija je danas izrazila zabrinutost zbog izveštavanja o nasilnim vraćanjima migranata na spoljnim granicama u Grčkoj i Hrvatskoj, ističući da je to nezakonito i da se mora sprovesti istraga.

Premijer Andrej Plenković rekao je da se sinoć čuo s ministrom unutrašnjih poslova Božinovićem oko toga da se opširno ispita šta se tamo dogodilo, te da očekuje izveštaje svih nadležnih službi.

Video: Mučan snimak sa hrvatske granice: Hrvatski policajci tuku migrante

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko

    7. oktobar 2021 | 23:45

    Vodite ih sebi kuci kad ih toliko volite! Gledam kako su clanice EU sokirane sta se desava sa migrantima ,pa eto ko se sokira i ko ih zali nek ih primi sebi! Nisam za nasilje ali pohapsi i vrati nazad odakle su dosli! U Bg na autobuskoj prije 7h ujutro leze jedni na drugima.. stanica puna migranata.. pitam se samo odakle im cista odeca svaki dan, patike, ajfoni, obrijani, pocesljani.. Ko ih finansira i izdrzava? Sta radi drzava, policija ? Eto samo pitam.. 🤔

  • Гаргамел

    8. oktobar 2021 | 08:29

    Хрвати имају богато искуство са јамама и спаљивањем ...

  • Nikola

    8. oktobar 2021 | 09:35

    Svaka cast tako se brani drzava, za razliku od nas i nase policije i drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA