≫ 

Epidemiološke mere u Federaciji BIH produžene za još 14 dana

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstva zdravlja naređeno je uvođenje restriktivnijih mera na osnovu procene epidemiološke situacije u kantonu

  • 0
Sarajevo, panorama grada Foto: Milena Đorđević

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sednici u Mostaru, usvojila informaciju Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravlja o epidemiološkoj situaciji da se aktuelne mere produže na još 14 dana.

- Naredbe i preporuke su donesene s rokom važenja od 14 dana, računajući od 21.10.2021. godine, a Krizni štab FMZ je zadužen da, pre isteka ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmene naredbi i preporuka, te Vladi FBiH dostavi predlog novih - saopšteno je danas, prenosi Avaz.

Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstva zdravlja naređeno je uvođenje restriktivnijih mera na osnovu procene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini, uz redovno obaveštavanje Kriznog štaba FMZ-a.

Dodaje se da će Krizni štab FMZ današnje zaključke, s prilozima, dostaviti kantonalnim ministarstvima zdravstva i njihovim kriznim štabovima, zdravstvenim ustanovama s područja kantona, kliničkim centrima u FBiH, opštim, kantonalnim i specijalnim bolnicama, Federalnoj i kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim upravama policije.

U tri kantona (Sarajevskom, Tuzlanskom i Hercegovačko-neretvanskom) zabeležen je vrlo visok, dok je u Bosansko-podrinjskom zabeležen visok nivo prenosa virusa. Uzimajući u obzir dinamiku distribucije varijanti virusa (detektovane varijante koje izazivaju zabrinutost) i nedovoljan obuhvat imunizacijom protiv korona virusa (25,7 posto ciljne populacije primilo je prvu dozu vakcine u FBiH) i propuste u kontinuiranom i doslednom pridržavanju mera za prevenciju i kontrolu infekcije, u informaciji je procenjeno da je pretnja zdravlju opštee populacije i dalje visoka - naglašeno je.

Pojašnjeno je da na nivou FBiH sedmodnevna incidenca iznosi 101,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, a do sada je dato 843.761 doza vakcina protiv korona virusa, od čega je prvom dozom vakcinisano 462.233, a drugom 381.528 građana.

Video: Dečak sa Drine sam sebi kupio ovce: Ima 11 godina i želi da bude najveći stočar na Balkanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA