≫ 

Šta očekuje Makedonce nakon ostavke Zaeva: Ustav i Poslovnik Parlamenta su jasni po ovom pitanju

I dok su neki u čudu zbog ove odluke odlazećeg premijera, drugi se pitaju šta sad očekuje građane u Severnoj Makedoniji i kakva je procedura nakon ostavke predsednika Vlade

  • 4
Zoran Zaev Foto: Tanjug/AP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, podneo je ostavku sinoć nakon poraza na lokalnim izborima.

On je sinoć saopštio da daje ostavku na mesto premijera i predsednika stranke SDSM, a tom prilikom je poručio da nema potrebe za novim parlamentarnim izborima, međutim Ustav zemlje, Poslovnik Narodne Skupštine, ali i politički analitičari u Severnoj Makedoniji tvrde suprotno.

- Preuzimam odgovornost za ovakav razvoj političkih događaja, uključujući i rezultate ovih izbora i podnosim ostavku na mestu premijera i predsednika SDSM - rekao je Zaev sinoć.

On je takođe dodao da smatra da nema potrebe za novim parlamentarnim izborima, budući da je Vlada, na čijem je on bio čelu, ostvarila odlične rezultate u prethodne dve i po godine, koji su celoj zemlji donele boljitak.

Zaev sinoć, međutim, nije saopštio ko će umesto njega preuzeti mesto predsednika stranke, kao ni ko bi mogao da bude novi premijer Severne Makedonije.

- Ostaću premijer u narednom periodu, kako bih pomogao u reorganizaciji nove vlade koja bi mogla da bude proširena još nekim kadrovima - rekao je Zaev.

I dok su neki u čudu zbog ove odluke odlazećeg premijera, drugi se pitaju šta sad očekuje građane u Severnoj Makedoniji i kakva je procedura nakon ostavke predsednika Vlade. O ovoj situaciji Ustav, ali i Poslovnik Parlamenta imaju jasne smernice.

Severna Makedonija, izbori Foto: Tanjug/AP

Šta u narednom periodu očekuje Makedonce

Članu 93. Ustava Severne Makedonije nalaže da u slučaju ostavke predsednika Vlade, njegove smrti ili trajne sprečenosti da obavlja svoju dužnost prestaje i mandat Vladi. Vladi prestaje mandat raspuštanjem Skupštine. Vlada kojoj je izglasano nepoverenje, koja je podnela ostavku ili joj je prestao mandat zbog raspuštanja Parlamenta, nastavlja da radi do izbora nove vlade. 

U Poslovniku Narodne Skupštine, pod članom 219. piše da Vlada, predsednik Vlade ili neko od članova Vlade mogu podneti ostavku. Ostavka se podnosi predsedniku Skupštine u pisanoj formi i može biti obrazložena. Ostavku premijera ili člana Vlade predsednik Skupštine odmah podnosi poslanicima i predsedniku Republike. 

Skupština zatim na prvoj narednoj sednici, bez rasprave, zaključuje da premijeru, Vladi ili članu Vlade prestaje mandat koji se okončava na dan sednice, prenosi Kurir.mk.

Politički analitičar Ilija Dimovski objasnio je za Telmu kako će teći procedura nakon Zaeve ostavke.

- Premijer će u pisanoj formi morati da podnese ostavku predsedniku Narodne Skupštine Talat Džaferiju. Ovo ne znači da će Parlament morati da bude raspušten, kao u nekim zemljama. U tom trenutku predsednik države započinje proces za izbor novog premijera. Ostavka premijera Zaeva podrazumeva ostavku cele Vlade. Oni nastavljaju da vrše svoju funkciju sve do izbora nove Vlade - rekao je Dimovski.

Premijer Severne Makedonije u ostavci Zoran Zaev sazvao je za danas sastanak sa potpredsednicama stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade.

Predsednici tih partija su takođe podneli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom.

Očekuje se da bi u Skupštini trebalo da bude održan zajednički sastanak šefova poslaničkih kako bi se dogovorili o daljem radu parlamenta.

Da podsetimo, juče je u Severnoj Makedoniji održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnika u opštinama gde odluka nije pala pre dve sedmice.

Danela Arsovska, nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE proglasila je pobedu u ovom gradu.

Zaev je uoči drugog odlučujećeg kruga izbora najavio da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na premijersku funkciju.

No, kako je tada ocenio, to ne bi automatski značilo i "povlačenje" raspisivanja novih parlamentarnih izbora, budući da bi, kako je precizirao, na njegovo mesto mogao da dođe neki drugi predstavnik iz redova SDSM-a.

Ko je Zoran Zaev?

Zoran Zaev je član partije SDSM od 1996. godine. Od 2003. je bio poslanik u Sobranju. Godine 2005. je izabran za gradonačelnika Strumice. Na osmom kongresu SDSM, 18. septembra 2008. izabran je za predsednika stranke, na čijem je čelu bio do 2009. godine. Po drugi put je maja 2013. izabran za predsednika stranke.

Kao glavni opozicioni lider učestvovao je na sastanku 2. juna 2015. godine sa tadašnjim premijerom Severne Makedonije Nikolom Gruevskim i komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, u cilju prevazilaženja duboke političke krize od januara 2015. Sastanak je rezultirao sporazumom u Pržinu. U decembru 2016. godine su održani vanredni parlamentarni izbori, a Zaev je sa partijom SDSM osvojio 49 mandata.

Aleksandar Vucic, Zoran Zaev, Edi Rama Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dana 27. aprila 2017. demonstranti su upali u zgradu Sobranja Republike Severne Makedonije i tom prilikom Zaev je zadobio povrede glave.

Dan nakon incidenta Zaev je poručio da očekuje da se smiri situacija u zemlji i pozvao predsednika Ivanova da mu dodeli mandat za sastavljanje Vlade Severne Makedonije.

Dana 17. maja 2017. predsednik Ivanov je dodelio mandat Zaevu za sastavljanje nove Vlade Severne Makedonije, a nakon dve nedelje, Zaev je izabran za premijera Republike Severne Makedonije.

Na unutrašnjem planu, makedonska vlada se već nekoliko godina bori sa političkim skandalima poput hapšenja specijalne tužiteljke Katice Janeve zbog optužbi za korupciju i pranje novca.

Janeva je važila za blisku saradnicu Zaeva, a na funkciju je imenovana upravo da bi se borila protiv kriminala i korupcije.

Istorijski dogovor sa Grčkom

U vreme mandata Zaeva, 2018. godine postignut je istorijski Prespanski dogovor sa Grčkom o promeni naziva države u Severna Makedonija, posle čega je vlada u Atini podigla zabranu za prijem severnog suseda u NATO i EU.

Deo građana negodovao je zbog ovakvog sporazuma, ali je jedan od argumenata vlade bio da će taj sporazum otkloniti prepreke za početak pregovora za članstvo u EU.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja u Severnoj Makedoniji pokazuju da je popularnost Zaeva opala, a da opoziciona partija VMRO-DPMNE ima blagu prednost u odnosu na vladajuću Socijaldemokratsku stranku.

Dobitnik Međunarodne nagrade za mir

Kao premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev i bivši premijer Grčke Aleksis Cipras je 2021. godine u nemačkom gradu Minsteru uručena Međunarodna nagrada za mir Vestfalije za 2020. godinu.

Ta prestižna nagrada je Zaevu i Ciprasu dodeljena za postizanje istorijskog Prespanskog dogovora, kojim je rešen višegodišnji spor Atine i Skoplja oko imena Makedonija.

- Zoran Zaev i Aleksis Cipras su postigli nešto što niko prethodno nije uspeo i sa istorijskim Dogovorom iz Prespe prevazišli dugogodišnju krizu i postavili osnov za dugogodišnje prijateljske veze dve zemlje i sigurnost u regionu - ocenili su na svečanoj ceremoniji uručenja nagrade Rajnhard Cinkman, predsednik Ekonomskog društva Vestfalija Lipe, koja dodeljuje nagradu, gradonačelnik Minstera Markus Leve i predsednik Letonije Egils Levic u ime prethodnog dobitnika tri baltičke države.

Video: Zaev: Ovaj čin daje svetlost na tradicionalno dobre prijateljske odnose dve države

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сергиле

    1. novembar 2021 | 11:25

    Сад им ништа не преостаје него да врате име Македонија а могу се звати и Српска Македонија.

  • JON

    1. novembar 2021 | 10:54

    Nadam se da ce dobiti dozivotnu kaznu zatvora zbog velepredaje.

  • Rambo

    1. novembar 2021 | 16:48

    Gradjani su odlucili i glasali po svom izboru bez pritisaka i pretnji u javnim ustanovima,preduzecima,firmama za razliku od nas pa se na izbore izlazi u strahu da se ne izgubi posao i da mora da se glasa za onog za koga direktor kaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA