≫ 

Žena koja je "srušila" Zaeva: Školovala se na Oksfordu, nije joj naštetila ni "bugarska afera"

Danela Arsovska prva je žena na čelu makedonskog glavnog grada u istoriji, smatraju je proevropskom političarkom

  • 11
Danela Arsovska Foto: Tanjug/AP

Nakon velikog poraza socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva i albanskog partnera DUI na lokalnim izborima, Severna Makedonija će najverovatnije uskoro i na nove parlamentarne izbore. Nakon što je njegova stranka SDSM izgubila Skoplje i još Ohrid, Bitolj i Đevđeliju (pobedila samo u sedam opština), a albanska Demokratska unija za integraciju dva najveća albanska grada u Makedoniji, Tetovo i Gostivar, Zaev je podneo ostavku.

Ključan je bio poraz u glavnom gradu Skoplju, gde je trijumfovala nezavisna kandidatkinja Danela Arsovska (42), koju je podržala makedonska desničarska opoziciona stranka VMRO DPMNE (pobedili u 20 opština) i njeni albanski partneri Alijansa za Albance i stranka Besa.

Prva žena gradonačelnica Skoplja

Danela Arsovska prva je žena na čelu makedonskog glavnog grada u istoriji, smatraju je proevropskom političarkom, pa iako je na vlast došla uz pomoć makedonskih desnih radikala, mnogi se već sada pitaju kako će izgledati njihova neformalna koalicija, ko i šta je ona njima obećala, a šta oni od nje traže. Doduše, ona je već obavila ono što je njima njena pobeda značila - rušenje Zaeva i novi parlamentarni izbori.

Naime, Arsovska je članica Nacionalnog veća za evrointegracije i svojevremeno prva žena predsednica makedonske Privredne komore. Mlada pravnica i ekonomistkinja osim u Makedoniji školovala se i na Oksfordu te na Univerzitetu Šefild, a ima i impresivnu međunarodnu karijeru.

Danela Arsovska izbori Severna Makedonija Foto: Tanjug/AP

Arsovska je od 2016. članica komisije Svetske banke ICSID u Vašingtonu, a od 2017. članica suda OESS-a za pomirenje i arbitražu u Ženevi i predstavnica Severne Makedonije u Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC).

"Bugarska afera"

Kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja bila je prljava, ali je Arsovska uspela da preživi tzv. bugarsku aferu. Naime, njen konkurent iz vladajućeg SDSM-a Petre Šilegov optužio je nju i njenog supruga da su još 2011. dobili bugarsko državljanstvo.

Naime, SDSM je objavio bugarsku ličnu kartu za koju je tvrdio da pripada Arsovskoj. Zaev je u jednom programu rekao da je "ubeđen da Arsovska ima bugarsko državljanstvo" i pozvao je da se povuče iz trke. Upravo poruke "Skoplju ne treba bugarski gradonačelnik" osvanule su sledećeg jutra na društvenim mrežama, a birači su pozvani da se ujedine i ponovo donesu pobedu Šilegovu, prenosi makedonski DW.

Arsovska je to demantovala, rekavši da nema bugarsko državljanstvo i da njeno ime nije Danijela, već Danela. Ne samo da nije planirala da se povuče iz trke, već je takođe najavila tužbe za napade na nju. Optužila je Zaeva da je prodao interese Makedonije i da on i njegova porodica imaju firme u Bugarskoj.

Cela situacija je proključala kada se Bugarska pridružila kampanji, braneći Arsovsku putem medija.

Optužbe SDSM na račun Arsovske list Trud nazvao je "verbalnim linčom nad Bugarkom u Skoplju". List 24 časa je, pak, tvrdio da je proverio bazu podataka bugarskog MUP-a sa podacima o ličnim kartama koje je objavio SDSM, ali da tamo nisu pronašli Danijelu Arsovsku sa naznačenim brojem dokumenta, niti sa datumom rođenja.

Rezultati izbora su pokazali da joj "bugarska afera" nije naudila na izborima. Govori engleski, nemački i bugarski.

Pred Severnom Makedonijom teški su dani, a sada je pitanje i hoće li i kako reagovati Brisel, jer lokalni izbori najava su dolaska ultradesničarskog, antievropskog i proruskog VMRO-a ponovo na vlast, prenosi Jutarnji.hr.

Pitanje je svakako hoće li se Arsovska sada na krilima ove pobede zadovoljiti Skopljem ili će i ona pokušati nešto na nacionalnom nivou.

Video: Zaev: Ovaj čin daje svetlost na tradicionalno dobre prijateljske odnose dve države

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    1. novembar 2021 | 16:26

    Svi ti sto se skoluju po Britaniji i Americi vise nisu domaci vec igraju kako im glavonje kazu...za saku dolara ili funti ...

  • Немања

    1. novembar 2021 | 16:36

    Чим се тамо школовала све је јасно чији госпођа кадар….

  • Vip

    1. novembar 2021 | 17:27

    Američki špijun. Ona će ih srediti načisto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA