≫ 

Epidemiološka situacija u Sloveniji sve gora: Vlada odlučuje o novim merama

U Sloveniji je od poslednjeg preseka od 9.961 testiranih potvrđen 3.771 slučaj infekcije, a udeo pozitivnih je 37,9 odsto

  • 0
Korona virus, koronavirus, bolnica, ilustracija Foto: Tanjug/AP

Epidemiološka situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava, zbog čega će vlada Janeza Janše danas na posebnoj sednici odlučivati o novim merama, a mediji prenose da je vlada podeljena oko toga treba li uvesti strogo zatvaranje ili pribeći blažim restriktivnim merama.

U Sloveniji je od poslednjeg preseka od 9.961 testiranih potvrđen 3.771 slučaj infekcije, a udeo pozitivnih je 37,9 odsto, saopštio je danas nacionalni Institut za javno zdravlje.

To je nešto manje novih slučajeva nego prethodnog dana, kada je zabeleženo rekordnih 4.511 slučajeva zaraze, ali svi drugi  podaci govore da se rast četvrtog talasa epidemije nastavlja, javila je agencija Hina, a prenosi Tanjug.

Preminulo je još devet kovid pacijenata, a broj vakcinisanih stagnira i iznosi 53,2 odsto ukupne populacije.

Epidemiolozi tvrde da stanje u bolnicama ukazuje na to da vlada treba odmah da "povuče ručnu kočnicu" u obliku lokdauna i da ponovo proglasi epidemiju, jer će u suprotnom doći do kolapsa zdravstvenog sistema, navode danas slovenački mediji.

U bolnicama je trenutno 735 pacijenata, od kojih 169 na odeljenjima intenzivne nege.

Slovenačka vlada popodne će odlučivati o novim merama, ali u vladi postoje podele između struke i politike o tome kako trenutnu situaciju staviti pod kontrolu, tvrde mediji.

Navodno je osnovna dilema da li doneti odluku o strogom zatvaranju za sve aktivnosti ili pribeći blažim restrikcijama poput skraćivanja radnog vremena za uslužne delatnosti, radu od kuće za javni sektor i dodatnom ograničenju za okupljanja.

Epidemiolozi tvrde da je zatvaranje i ponovno proglašavanje epidemije jedino rešenje jer se situacija ubrzano pogoršava, a do kraja iduće nedelje na odeljenjima intenzivne nege biće oko 200 teško obolelih, što bi izazvalo kolaps zdravstvenog sistema, a pacijenti bi morali biti prebacivani u inostranstvo, navode slovenački mediji.

S tim se slaže i ministar zdravlja Janez Poklukar, koji je navodno zapretio ostavkom u slučaju da se sa odlučnim merama bude oklevalo. Lokdaunu se, međutim, protive ministri koji zastupaju interese privrede, tvrdeći da bi to izazvalo veliku štetu i da bi u slučaju ponovnog zatvaranja to značilo i ponovno obezbeđivanje sredstava za subvencije onima koji ne budu mogli da rade.

Video: Žestoki sukobi na protestima u Ljubljani: Policija bacala suzavac i gađala vodenim topovima narod

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA