≫ 

Hrvatska uvela nove korona mere, odnose se i na škole: Neke stupaju na snagu sutra, neke 15. novembra?

Iz Štaba su najavili da će se u još širu upotrebu kovid potvrde ići takođe od sredine novembra, ako brojke novozaraženih nastave da rastu, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, centre za rekreaciju i fitnes centre u zatvorenom

  • 1
Hrvatska, Koronavirus Foto: Shutterstock

Hrvatska je danas, drugi dan zaredom, oborila rekord u broju obolelih od korona virusa. Ovako visoke brojke nisu beležili od početka pandemije - danas je registrovano čak 6.932 nova slučaja. Zbog toga je Nacionalni krizni štab doneo odluku o uvođenju novih kovid mera.

Kako je odlučeno, od 15. novembra širi se upotreba kovid propusnica, koje će biti obavezne za korisnike i zaposlene u javnim i državnim službama, a od sutra se dodatno ograničavaju okupljanja.

- Za sprečavanje širenja zaraze potrebno je delovati u tri smera: postići što veću vakcinisanost, ograničiti okupljanja, postići što veću sigurnost prilikom obavljanja poslovanja koja se neće ograničiti - rekao je načelnik Nacionalnog štaba Davor Božinović.

On je rekao da se od sutra ograničavaju okupljanja, a od 15. novembra širi upotreba kovid propusnica.

Tako će potvrda o vakcinaciji, preležanom virusu i negativan test od sredine novembra biti obavezna za sve zaposlene u državnim i javnim službama, kao i za građane koji će se koristiti njihove usluge i dolaziti u njihove prostore.

Iz Štaba su najavili da će se u još širu upotrebu kovid potvrde ići takođe od sredine novembra, ako brojke novozaraženih nastave da rastu, a tada će se uvesti u ugostiteljske objekte, odnosno kafiće, restorane, teretane, centre za rekreaciju i fitnes centre u zatvorenom.

Božinović je najavio da će testiranje moći da se obavi samo u registrovanim ustanovama, a da će za početak trošak testiranja snositi poslodavac na zahtev zaposlenog.

Od 4. januara potvrde samo za vakcinisane i one koji su preležali kovid

On je istakao da, ako ne dođe do poboljšanja situacije, od 4. januara uvode kovid propusnice koje će moći da dobiju samo one osobe koje su vakcinisane ili su preležale kovid-19, odnosno više ih neće dobiti oni koji su se testirali.

- Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu vakcinisali da stignu da prime vakcinu do početka sledeće godine - kazao je Božinović, prenosi Index.

Od sutra nova ograničenja okupljanja

Štab je novom odlukom koja na snagu stupa sutra, u subotu, 6. novembra, dodatno ograničio okupljanja u zatvorenom i na otvorenom.

Od sutra su tako zabranjena sva javna okupljanja u zatvorenim prostorima iznad 50 osoba, osim onih na kojima učestvuju osobe koji imaju kovid propusnicu, ali od sada će biti obavezno i nošenje maski i održavanje distance.

Na javnim okupljanjima na otvorenom mogu se organizovati događaji sa više od 100 učesnika samo ako svi imaju EU digitalnu kovid-potvrdu. Izuzetak je da će na otvorenom moći da se održavaju događaji sa više od 100 osoba samo uz odobrenje HZJZ-a koji će izraditi epidemiološki okvir.

Sva okupljanja se ograničavaju tako da moraju da se završe do 24 sata, uz izuzetak bioskopskih projekcija koje su započele do 23 sata i svadbenih svečanosti na kojima svi imaju kovid-potvrdu.

- Svadbe se tako moraju završiti najkasnije do 2 sata iza ponoći, a razmotrićemo i dodatna vremenska ograničenja - najavio je Božinović.

Kongresi i konferencije moći će da se održavaju uz uslov da svi imaju kovid-potvrdu, nose masku i održavaju distancu.

Sportska takmičenja moći će da se održavaju uz prisustvo publike u zatvorenom samo ako svi imaju kovid-potvrdu i obavezno koriste maske za lice.

Kovid-potvrde moraće da imaju i učesnici takmičenja na otvorenom, ali neće morati da nose maske, kazao je Božinović.

Uvode se nove mere i za škole

Odluka o obaveznim kovid-potvrdama odnosi se i na škole.

- Odnosi se na sve državne i javne službe i za one koji su zaposleni na sistemu obrazovanja. Ako nisu vakcinisani ili nisu preležali virus, moraju da se testiraju dvaput nedeljno - rekao je Božinović i dodao da se odluka odnosi na zaposlene u školama.

- Mera obaveze posedovanja kovid propusnice ne odnosi se na učenike, nego samo na zaposlene, a što se tiče učenika, poznato je da smo doneli ekstenzivnu preporuku koja će se delimično podeliti u nekim elementima. Pojačaće se obaveza nošenja maski. Sad će bez obzira na razmak učenici morati da nose maske - rekao je Capak.

Što se tiče dece od prvog do četvrtog razreda, oni će dok se kreću po hodnicima morati da imaju masku, a za vreme nastave ne moraju da je nose.

- Što se tiče dovođenja dece u vrtiće i škole, tu neće biti potrebna obavezna kovid-potvrda, nego će se tu još videti koje se mere mogu pojačati - rekao je Capak.

Video: Krizni štab uveo nove mere: Produžen rad lokala, posle 20h samo osobe sa sertifikatom smeju unutra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    5. novembar 2021 | 16:19

    To su mere a ne ove nase muljave gde se dozvoljavaju okupljanja od 500 ljudi bez Kovid propusnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA