≫ 

Pratio čitulje, pa obijao stanove dok su porodice na sahrani: Ukrao desetine hiljada evra

Dok bi članovi porodice bili na groblju da sahrane svoje najmilije, iz njihovih domova nestajale bi dragocenosti

  • 0
Provalnik, lopov, obijanje stana, prozor Foto-ilustracija: Profimedia/Andriy Popov/Panthermedia

Hrvatska policija uhapsila je D. D. zbog sumnje da je obio više stanova i kuća na zagrebačkom i riječkom području, i to u trenutku dok bi porodice bile na sahrani.

Dok bi članovi porodice bili na groblju da sahrane svoje najmilije, iz njihovih domova nestajale bi dragocenosti. Analizirajući taj obrazac provala, policijci su ustanovili da veza između smrti člana porodice, odnosno odlaska na sahranu i provale koja bi zatim usledila nije slučajna, već da postoji provalnik koji namerno bira kuće u kojima je neko umro, odnosno da verovatno svoje mete bira na temelju čitulja objavljenih u novinama na kojima u pravilu piše mesto i vreme sahrane, prenosi Jutarnji.

Nakon istrage, policajci iz Zagreba i Rijeke za desetak provala osumnjičili su D. D. (62) koji je već više puta bio osuđivan za slična nedela. Prema policijskoj proceni, od avgusta do hapšenja pre nekoliko dana on je u desetak provala otuđio novac, nakit i sve ono za što je procenio da ima neku vrednost. Procenjena vrednost otuđenih stvari iznosi oko 300.000 kuna (oko 40.000 evra).

- Sumnja se da je od kraja avgusta pa do druge polovine oktobra osam puta na području Zagreba, odnosno na Medveščaku, Črnomercu ili u Centru, provalio u stanove ili kuće za vreme dok u njima nije bilo ukućana, u tri slučaja ukućani su bili na sahrani užeg člana porodice, da bi potom iz tih stanova ili kuća otuđio alkohol, novac, nakit, informatičku opremu, torbe, parfeme, mobilne telefone, naočare, novčanike i ostalo. U jednom od slučaja, kada je provalio u kuću na Črnomercu dok su ukućani bili na pogrebu, osumnjičenog je videla korisnica dela kuće da bi tada, nakon što je otuđio nakit, iskoristilo priliku i pobegao.

Sumnja se i da je dvaput u septembru i jednom u oktobru u Rijeci, Kostreni i Kraljevici, dok su ukućani bili na sahrani užeg člana porodice, provalio u stanove ili kuće iz kojih je otuđio novac, nakit, mobilne telefone, lekarsku dokumentaciju, informatičku opremu, lična dokumenta i ostalo.

D. D. se sumnjiči da je 2. novembra, oko 4 sata ušao u dvorište kuće gde je iz prostora ispod spoljnih stepenica otuđio gumu i odneo je u automobil kojim se dovezao, pa se potom vratio i po ostale gume, međutim, oštećena osoba ga je uočila te je pobegao do vozila gde ga je ona sustigla i uzela mu otuđenu gumu - saopštili su iz policije.

D. D. je završio u Remetincu zbog opasnosti od ponavljanja dela budući da je reč o osobi koja je navodno osuđivana već tridesetak puta, uglavnom upravo zbog provalnih krađa i sličnih dela.

Pre dve godine bio je i svojevrsna žrtva bizarne situacije u kojoj bi na kraju trebalo da bude biti "olakšan" za oko 8.000 kuna zbog parkinga. Krajem maja 2017. godine, naime, policija je uhapsila D. D. te je prvo završio u Remetincu, a zatim i na odsluženju jedne od kazni u Lepoglavi.

Međutim, njegov automobil, koji mu je bio oduzet, policija je parkirala na svojem parkingu na Zrinjevcu, a ZG Holding mu je čitavo vreme stavljao kazne na vozilo koje on nije mogao niti da odveze niti ga ga proda. Na kraju je iz zatvora bezuspešno pokušao da se bori protiv kazni, da pokloni nekom automobil, ali po svemu sudeći nije uspeo.

Video: Lopova je pustila da razgleda stan, a onda je usledio brutalan udarac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA