≫ 

Hrvatska mora da plati odštetu porodici devojčice koja je poginula na granici sa Srbijom

Evropski sud za ljudska prava objavio je u slučaju Madine presudu kojom je potvrdio povredu prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovečnog postupanja, zabranu kolektivnog proterivanja, pravo na sigurnost i slobodu i pravo na pojedinačni zahtev, a hrvatske vlasti nisu sprovele efikasnu istragu o smrti devojčice

  • 6
Tuga, usamljenost, depresija, dete, deca, dečak, devojčica Foto: Pixabay

Evrospki sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska mora da isplati 40.000 evra odštete porodici Madine Husini, šestogodišnje avganistanke, koja je poginula na granici sa Srbijom.

Devojčica je stradala u noći 21. novembra 2017, nakon što ju je udario voz u Srbiji u blizini hrvatsko-srpske granice. Porodica Husini je 2016. godine napustila Avganistan, putujući kroz Pakistan, Iran, Tursku, Bugarsku i Srbiju pre nego što je stigla na hrvatsku granicu.

Madina je stradala na koloseku železničke pruge Šid - Tovarnik, nakon što je tokom noći na nju naletio voz, neposredno nakon što su njenu majku i još šestoro dece hrvatski policajci koji su ih presreli, naterali da se vrate u Srbiju, usmeravajući ih baterijskim lampama prema Srbiji, pokazujući im na taj način put kuda treba da se kreću, sve do pruge gde je devojčicu udario voz.

U decembru 2017. godine porodica je podnela krivičnu prijavu protiv neidentifikovanih hrvatskih graničnih policajaca, navodeći da su im nakon susreta na hrvatskoj teritoriji službenici uskratili svaku mogućnost traženja azila te su im naredili da se vrate u Srbiju uz železničku prugu. Madina je na putu poginula nakon što ju je udario voz.

Porodica je podigla krivičnu prijavu koju je nadležno državno tužilaštvo odbacilo. Porodica je potom podigla ustavnu tužbu tvrdeći da su, zbog neefikanse istrage smrti Madine, povređena njihova ustavna prava.

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimci termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. novembra 2017. Međutim, i Ustavni sud je odbacio njihovu tužbu.

Porodica je potom tužila Hrvatsku Evropskom sudu za ljudska prava. Presuda je stigla danas i prema njoj Hrvatska porodici stradale Madine mora da plati 40.000 evra.

Evropski sud za ljudska prava objavio je u slučaju Madine presudu kojom je potvrdio povredu prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovečnog postupanja, zabranu kolektivnog proterivanja, pravo na sigurnost i slobodu i pravo na pojedinačni zahtev, a hrvatske vlasti nisu sprovele efikasnu istragu o smrti devojčice.

- 'Četiri godine nakon Madinine smrti, Madina i njena porodica napokon su dobili pravdu. Malena Madina i njena porodica, od najvišeg suda za ljudska prava time su priznati kao žrtve nezakonitog proterivanja koje je za posledicu imalo gubitak života šestogodišnje devojčice - istakli su u Centru za mirovne studije (CMS).

Sud je zaključio i da su deca podnositelja tokom zadržavanja trpela loš tretman i da odluke oko zadržavanja podnositelja nisu rešavane temeljno. Sud takođe smatra da su neki od podnositelja bili kolektivno izbačeni iz Hrvatske i da je država sprečavala efikasno ostvarivanje prava podnositelja na individualnu prijavu tako što im je, između ostalog, ograničavala pristup advokatu.

Zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima Hrvatska, osim što Madininoj porodici mora da isplat odštetu, država mora da snosi i troškove suđenja od 16.700 evra.

- Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije i teških povreda ljudskih prava porodice Husini. Ovim je potvrđeno da su trpeli nepravdu i smatraju da će presuda imati značaja za prava osoba i pogotovo dece koja se nađu u sličnoj situaciji. Nadam se da će Hrvatska evaluirati svoje postupanje i postupiti u skladu s jasnim stavom Evropskog suda da još nije zastupila zastara za kazneni progon odgovornih. 'Očekujem da će tela RH evaluirati svoj rad na predmetu i utvrditi greške koje su se dogodile, a nisu je trebalo da se dogode i pokrenu utvrđivanje odgovornosti. Očekujem od ljudi koji rade u sistemu države i koji su prvi pozvani da primenjuju zakon da zaista i postupaju u skladu sa zakonom i da nema arbitrarnosti u primeni - rekla je advokat Sanja Bezbradica Jelavić, koja u saradnji sa Centrom za mirovne studije, zastupa porodicu stradale devojčice.

Video: Pijan ubio Srpkinju sada mu preti 20 godina robije: Snimak NFL zvezde na suđenju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    18. novembar 2021 | 17:01

    Ujaci i ljudska prava I slobode! O osecaju samilosti I empatije kod tog naroda izlisno je trositi reci!

  • Čiča

    18. novembar 2021 | 19:34

    Znači toliko košta dećiji život?

  • Janko

    18. novembar 2021 | 18:58

    40000€ ZA LJUDSKI ŽIVOT?! KAKVA JE OVO SMEJURIJA, ORGANI NA CRNOM TRŽIŠTU KOŠTAJU VIŠE! Žao mi je porodice, ovo jeste uspeh zbog pravde ali su ih duplo oštetili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA