Oglasilo se Ministarstvo prosvete: 5 osnovaca u Nevesinju bilo izloženo vršnjačkom nasilju, otvorena istraga

U jednom odeljenju je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam učenika, a u drugom odeljenju izvršeno je nasilje nad jednim učenikom od strane drugog učenika

  • 2
Nasilje u školi, učenici, maltretiranje, škola

Foto ilustracija: Shutterstock

U slučaju vršnjačkog nasilja nad pet učenika u OŠ "Risto Proroković" Nevesinje, škola postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, saopšteno je iz Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.

U jednom odeljenju je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam učenika, a u drugom odeljenju izvršeno je nasilje nad jednim učenikom od strane drugog učenika, o čemu postoji video snimak.

Na snimku koji je dospeo na društvene mreže vidi se iživljavanje nad detetom koje leži na podu, a vršnjak ga šutira nogama iz sve snage. Sve se dešava se u učionici.

 

- Škola u ovom slučaju postupa u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, kao i Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među decom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske, trudeći se da pruže podršku i zaštitu svakom detetu, a Ministarstvo prati situaciju - rekli su iz Ministarstva prosvete, prenosi Topportal.info,

Kako podsećaju, nedoličan odnos ili nasilje učenika jednih prema drugima spada u težu povredu dužnosti učenika i jasno su propisane sankcije za takvo ponašanje.

- Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske najoštrije osuđuje vršnjačko nasilje počinjeno u ovoj školi, kao i snimanje nasilja i deljenje ovog sadržaja na društvenim mrežama. Podsećamo da je zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje - rekli su iz resornog ministarstva i pozvali škole da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja, a sa ciljem sprečavanja nemilih događaja u školama.

Tužilaštvo naložilo istragu

 

Okružno javno Tužilaštvo Trebinje naložilo je Policijskoj upravi Nevesinje da ispita sve učesnike u slučaju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi “Risto Proroković” u Nevesinju, potvrdio je za topportal.info portparol Tužilaštva Srđan Vukanović.

Vukanović naglašava da su upoznati sa dešavanjima u Nevesinju i da se radi na slučaju.

- Naloženo je da se postupi po nalogu Tužilaštva i da se identifikuju sva lica sa snimka i da od dece u prisustvu roditelja i socijalnih radnika budu uzete izjave i da se izuzmu dokazi u ovom slučaju. Nakon tih radnji Tužilaštvo će preduzeti naredne korake - kaže Vukanović.

Kada je u pitaju drugi slučaj vršnjačkog nasilja u kome je sedmoro dece zlostavljalo jednog dečaka, Vukanović kaže da je i taj slučaj u Okružnom javnom Tužilaštvu u Trebinju i da će se o njemu posebno izjasniti.

Video: Još jedan snimak stravičnog nasilja u Splitu: Muškarac brutalno pretukao devojku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    2. decembar 2021 | 14:34

    Vratiti stara pravila u školama. Nekada su i nastavnici-profesori mogli da lupe vaspitno popravnu učenicima. Ništa im nije falilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA