• 20

Savet Evrope: Hrvatski policajci vezane migrante bacali u reku Koranu

, Telegraf

Predstavnici Saveta Evrope imali su poteškoće u saradnji sa hrvatskim nadležnim organima, a bili su i ometani od strane policijskih službenika

Migranti, Bosna, Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

Komitet za prevenciju torture Saveta Evrope (CPT) pozvao je Hrvatsku da preduzme odlučne mere i zaustavi i istraži zlostavljanja migranata od strane hrvatske policije.

U izveštaju se navodi da su predstavnici Komiteta bili u ad hok poseti Hrvatskoj od 10. do 14. avgusta 2020. godine, posebno duž graničnog područja sa BiH, kako bi ispitali ponašanje hrvatske policije, pravne garancije dostupne migrantima, kao i efikasnost mehanizama nadzora i odgovornosti u slučajevima navodne zloupotrebe policijskih ovlašćenja.

U dokumentovanim svedočenjima, objavljenim u izveštaju CPT, navodi se da su migranti bili podvrgnuti maltretiranju od strane hrvatskih policijaca, od udaranja pendrecima do šutiranja i šamaranja.

Nekoliko izjava migranata govori o prisili da hodaju bosi kroz šumu do granice sa BiH i da su bacali "još uvek vezane migranate u reku Koranu", koja deli Hrvatsku od BiH.

Migranti, Bosna, Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

Neki migranti su izjavili i da su ih u BiH vraćali "samo u donjem vešu ili gole", kao i da su u njihovm pravcu ispaljivani hici iz oružja.

- Uprkos postojećim izazovima, Republika Hrvatska mora ispuniti svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i tretirati migrante koji ulaze u zemlju preko granice na human i dostojanstven način - navodi se u izveštaju.

Nalazi CPT jasno pokazuju da nisu uspostavljeni ni efikasni mehanizmi odgovornosti za identifikaciju počinilaca navodnih zlostavljanja, niti da postoje smernice Uprave hrvatske policije o dokumentovanju ovakvih operacija.

Ukazuje se da su predstavnici Saveta Evrope imali poteškoće u saradnji sa hrvatskim nadležnim organima, pri čemu su im dostavljane nepotpune informacije, a bili su i ometani od strane policijskih službenika u pristupu dokumentaciji neophodnoj delegaciji za obavljanje mandata Komiteta i sastavljanje izveštaja.

Video: Migranti okupirali granicu: Između bodljikave žice i policije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Pravednik

  Da se podigla zica i ograda kao sto su napravili Slovenija i Madjarska, i granica cuvala kako spada, ne bi se sada prodavale ovakve price redovnim musterijama.

  3
  1

  Podelite komentar

 • Konan

  Što ti je ustašoidni gen..majku ti božju..naviklo to da batina kundacima i vezane baca u reku (istina ne u Savu)..kakva crna zaštita države...ne vredi nema tu pomoći...samo se pitam i dalje kako li ih primiše takve u EU...mada i nije čudo imaju oni oduvek " jaka ledja" i to uvek obilato koriste...kad god zatreba..

  4
  7

  Podelite komentar

 • Hjoks

  Hrvati ko Hrvati.. Uvek problem sa njima...

  12
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima