≫ 

Saopštenje o omikronu u Hrvatskoj: PCR test pokazao odstupanja od drugih sojeva korone

Sumnja se da su dve osobe zaražene

  • 5
Omikron soj, korona virus, kovid 19

Foto: Shutterstock

Uzorci dva pacijenta upućuju da je omikron stigao u Hrvatsku, konačni rezultati stižu u ponedeljak. Oboje obolelih kod kojih su utvrdili veliku mogućnost da imaju novi soj korone epidemiološki je povezano, ali se izvor zaraze još ne može utvrditi pa je potrebno obaviti dodatno epidemiološko istraživanje.

Informaciju je potvrdio institut Ruđer Bošković, prenose hrvatski mediji.

- Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom korona virusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Uzorak je upućen u dalju obradu. PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u poređenju s drugim varijantama korona virusa - piše u saopštenju.

- Dalja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron. O rezultatima su obavešteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, pa se čeka njihova službena potvrda. Takođe, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavestiti javnost o konačnim rezultatima - dodaje se.

Podsetimo, prvi slučajevi omikrona detektovani su u južnoj Africi, a novi soj se u samo sedam dana proširio širom sveta. Dosad je detektovano i nekoliko slučajeva u zemljama članicama EU. Najbliže Hrvatskoj je sve do petka bio slučaj potvrđen u Italiji.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    4. decembar 2021 | 12:17

    Jeste. Sad mi se javio.

  • Joco

    4. decembar 2021 | 12:52

    Sad ce na Bajakovo prelaz i eto ga u Rumi pa ce da se proširi celom Srbijom.

  • Lijepa Vlajna

    4. decembar 2021 | 13:01

    ma ljudi moji nije to moguce,dali je to informacija M.Tepicke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA