≫ 

Dodik: Ako se stranci budu mešali, RS ne izlazi na izbore

Istakao je da Srpska traži potpuno neutralnu situaciju

  • 11
Milorad Dodik

Foto: Tanjug/AP

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je da Republika Srpska neće izaći na izbore ako se stranci budu mešali u izborni proces i da postoje mehanizmi da se takvi izbori onemoguće.

"Ne znamo kako će opozicija u Srpskoj postupiti, ali mi znamo da ako dođe do uplitanja stranog faktora u rad CIK-a nećemo učestvovati u izbornom procesu", naveo je Dodik u intervjuu za RTRS.

Istakao je da Srpska traži potpuno neutralnu situaciju i objasnio mehanizme koje taj entitet može da iskoristi.

"Dovoljno je da ne damo naše javne ustanove na raspolaganje i naše lokalne zajednice mogu da ne formiraju opštinske izborne komisije. Dakle, mi tražimo da se reši pitanje izbora člana Predsedništva i tražimo nova rešenja. Ne može biti rešenje glasanja u vrećama, to više ne može", poručio je Dodik.

On se povodom pregovora oko Izbornog zakona istakao da je RS završila svoju definiciju mogućeg rešenja, a "ono što je važno, jeste da mora da ostane nacionalni prefiks".

Naglasio je da Hrvati predlažu dobro rešenje.

"U Republici Srpskoj to rešenje bi bilo da Srpska bira Srbina i ostalog kandidata za člana Predsedništva, tako da i ostali mogu da se kandiduju. To bi pisalo i za Bošnjake i ostale, tako i za Hrvate", objasnio je Dodik.

Istakao je da Srpska ostaje pri svom predlogu, ali da Hrvati i Bošnjaci ne mogu da se dogovore.

"Sav neuspeh pregovora je u Federaciji BiH", zaključio je Dodik, prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA