Škola u Hrvatskoj nije pustila učenika na nastavu bez maske, roditelji je tužili: Stigla je presuda

Roditelji su tvrdili da maska smeta njihovom sinu, a škola mu je zabranila pohađanje nastava. Završili su na sudu

  • 2
Dečak, dete, maska. koronavirus Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Roditelji dečaka kojem je škola u Krapinskim Toplicama zabranila pohađanje nastave jer nije želeo da nosi masku na hodniku tužili su školu.

Podsetimo, radi se o slučaju koji je nedeljama zaokupljao pažnju hrvatske, ali i javnosti u regionu. Roditelji su tvrdili da maska smeta njihovom sinu, a škola mu je zabranila pohađanje nastava. Zbog toga su tužili školu, a sud je odlučio da je škola bila u pravu, javlja Telegram.

"Dečak i njegova porodica nisu dokazali da bi mu nošenje maske štetilo zdravlju"

Prema nepravosnažnoj presudi suda u Zlataru, škola je učeniku opravdano zabranila pohađanje nastave. Sud u presudi kaže da je škola morala da poštuje propisane epidemiološke mere uvedene zbog epidemije kovida-19, a dečak i njegova porodica nisu dokazali da bi mu nošenje maske štetilo zdravlju.

Naime, dečak je danima s ocem sedeo pred školom u Krapinskim Toplicama jer ga direktor nije puštao da uđe bez zaštitne maske. Oko škole okupljali su se i demonstranti, pa je u više navrata pozvana i policija.

U jednom trenutku antimaskeri su uspeli da upadnu i u školsku zgradu, zbog čega su na kraju angažovani i čuvari.

U jednom trenutku 20. septembra čak se činilo da je dogovor postignut jer je dečak stavio masku i otišao na nastavu, međutim već idući dan roditelji ga s maskom nisu pustili u školu. Tri dana kasnije, 24. septembra, podneli su tužbu protiv škole.

Tužbom su dečak i njegovi roditelji od suda tražili da donese privremenu meru i dopusti učeniku pohađanje nastave te da utvrdi da mu je nezakonito zabranjen ulazak u školu. Nedugo nakon što su podneli tužbu, roditelji su dečaka prebacili u drugu školu.

Otac je i u sudnici skinuo masku

Njegov otac tokom postupka čak je u sudnici skinuo masku, nastavivši da iskazuje građansku neposlušnost, te je tvrdio da na početku školske godine niko nije pitao njegovog sina da li želi da nosi masku ili ne.

- Osnovna škola Krapinske Toplice je od početka školske godine 2021./22, odnosno 6. septembra 2021. branila učeniku pohađanje obrazovno-nastavnog programa za osmi razred. On je želeo da ide u školu, da učestvuje na nastavi, kao i svi njegovi prijatelji iz razreda, ali nošenje maske kod njega dovodi do ozbiljnog ugrožavanja njegovog zdravstvenog stanja jer otežano diše i stvara mu osećaj gušenja, smeta mu te oseća neotklonjivu potrebu da namešta masku i dodiruje lice. Time povećava izgled za unos virusa u usta, nos ili oči, tako da zahtev za maskom za lice njemu školu čini nesigurnim okruženjem - rekao je advokat dečakove porodice.

Dete, deca, maska, škola, koronavirus Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Rekao je kako se problem rešavao preko medija umesto unutar škole, čime je, prema njihovom mišljenju, dečaku narušena privatnost.

Predstavnici škole: Učenik i roditelji odbili lekarski pregled

Predstavnici škole ukazivali su pak na to da ni dečak ni njegovi roditelji nisu prezentovali dokaze da bi učeniku maska narušavala zdravlje.

- Kada je tražen lekarski pregled kojim bi se to utvrdilo, učenik i njegova porodica su ga odbili - naglašeno je. Podsetili su da je prošle školske godine dečak uredno nosio zaštitnu masku.

Šta je zaključio sud?

Tokom procesa pročitani su i svi propisi kojima je regulisano nošenje zaštitnih maski u školama. U pitanju su uputstva Ministarstva nauke i obrazovanja te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i Odluka Vlade RH o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama.

Sagledavši sve, sud je doneo nepravosnažnu presudu kojom je odbio dečakovu tužbu protiv škole.

- Tvrdnja učenika i njegovih roditelja da mera nošenja maske nije razmerna u odnosu na dečakove zdravstvene i mentalne potrebe nije tokom postupka primila pozitivne rezultate, jer nisu dostavili sudu nikakvu verodostojnu medicinsku dokumentaciju, ni bilo kakvu drugu dokumentaciju, niti potvrdu lekara, o tome da bi za dečaka nošenje zaštitne maske bilo medicinski neprihvatljivo zbog hroničnih bolesti ili drugih bolesnih stanja.

Po oceni ovog suda mera nošenja maski je razmerna i predstavlja ravnotežu između ta dva suprotstavljena interesa tj. interesa dečaka na nenošenje maske i interesa društva da se zaštiti od širenja zaraznih bolesti. I praksa je do danas pokazala kako ova zaštitna mera uz sve ostale epidemiološke mere doprinosi smanjenju širenja zaraze i očuvanju zdravlja društva u celini - stoji u nepravosnažnoj presudi na koju učenik i njegova porodica mogu da ulože žalbu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    20. decembar 2021 | 17:41

    eto kako roditelji od malih nogu uticu na dete i sprovode svoje nezadovoljstvo zbog celokupne situacije,mozda bi on sve to normalno prihvatio kao i ostali ucenici nego mu oni pune glavu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA