≫ 

Ustavni sud Hrvatske odlučio: Kovid propusnice su ustavne

Sud je odbio predlog da zaustavi postupak i konsultuje Evropski sud pod kojim uslovima se kovid propusnice mogu koristiti mimo svrhe za koju su namenjene Uredbom o EU kovid propusnicama

  • 4
Početak kontrole kontrola kovid propusnice Foto: Telegraf

Kovid propusnice u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite su u skladu sa Ustavom, odlučio je danas Ustavni sud Hrvatske, prenose lokalni mediji.

Odluka o ustavnosti kovid propusnica doneta je sa tri izdvojena mišljenja.

Sud je odbio predlog da zaustavi postupak i konsultuje Evropski sud pod kojim uslovima se kovid propusnice mogu koristiti mimo svrhe za koju su namenjene Uredbom o EU kovid propusnicama.

Ustavni sud je, ponovno dajući legitimitet svim korona odlukama, saopštio da je Štab civilne zaštite dužan, na temelju raspoloživih naučnih saznanja dostupnih u trenutku donošenja propisa ili njegovih izmena, doneti onu meru za koju oceni da je najmanje restriktivna s jedne strane, a da jednako efikasno štiti javno zdravlje od koronavirusa s druge strane.

- Ustavni sud, u uslovima pandemije koronavirusa koja još traje, od donosioca mera očekuje da mere koje donosi ubuduće sadrže obrazloženje na temelju kojeg će adresati te mere, kao i javnost, biti upoznati s razlozima zbog kojih je pojedina mera donesena, odnosno iz kojeg će biti vidno da je poštovano ustavno načelo razmernosti - navodi se u saopštenju suda.

Video: Demonstranti pokušali da upadnu u parlament u Bukureštu: Haos zbog kovid propusnica u Rumuniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA