≫ 

Na godišnjicu vakcinacije u Hrvatskoj redovi ispred Velesajma: Jedan podatak ipak zabrinjava

Čak 80 odsto građana došlo je po buster dozu

  • 0

Na zagrebačkom Velesajmu od jutros je bila gužva. Samo do 11 sati vakcinisano je oko 1.000 građana. Većina je došla po buster dozu, a interes za prvu dozu osetno je pao, piše Dnevnik. Kako ističu, u redovima je bilo i puno stranaca, pretežno Rusa.

Zbog gužve, punkt na zagrbačkom Velesajmu je danas, na godišnjicu od davanja prve vakcina protiv korona virusa, radio duže nego što je predviđeno. Od početka vakcinacije do danas vakcinisano je 62,42 posto odraslog stanovništva.

Lekari i epidemiolozi nisu zadovoljni tim postotkom i kažu da bi to trebalo bolje, tim više jer se pojavio omikron.

- 'Uglavnom dolaze ljudi po treću dozu, 80 posto svih vakcinisanih danas su buster doze - rekla je epidemiolog Mirjana Lana Kosanović Ličina, šef Odeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u zagrebačkom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) dr. Andrija Štampar.

Po prvu dozu dolaze, ali u znatno manjem obimu.

- Negde do osam posto, a dosad smo vakcinsali 1.000 građanki i građana - rekla je Ličina.

Natalija, jedna od onih koja je došla da dobije vakcinu, ali prethodno nije zakazala, čekala je nekoliko sati, a Dmitrij iz Rusije je objasnio da je u Zagreb došao jer u Rusiji nema Fajzera i Moderne.

Iako je danas zabeležen nešto veći interes za vakcinaciju na punktu Velesajam, iz NZJZ-a napominju da se vakcinacija organizuje prema uobičajenoj organizaciji rada i rasporedu i da nema većih zastoja.

- Nešto je manji broj studenata, zbog blagdana, ali i dalje je na punktu svakodnevno prisutno 12 trijažnih timova. Danas je zakazano bilo nešto više od 1.000 osoba, ali s obzirom na to da je javni poziv za vakcinaciju svim dozama i svim dostupnim vrstama vakcina protiv kovida-19 i dalje u toku, ne možemo da utičemo na to koliko će osoba doći i kojom će brzinom oni moći da prime dozu. Napominjemo da su svi zainteresovani građani, koji su danas do 12 sati došli na vakcinaciju, primiti vakcinu. Ukupno je vakcinisano 1.610 osoba - rekla je Jelena Jonke Badić, portparolka NZJZ-a.

Video: Članovi hrvatskog Kriznog štaba vakcinisani javno, osim ministra zdravlja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA