Određen pritvor Vedranu, osumnjičenom da je ubio roditelje u Puli

Vedran Bašić (39), osumnjičen je da je 13. januara u porodičnoj kući u Puli vatrenim oružjem usmrtio svoje roditelje

  • 0
Osumnjičen za ubistvo roditelja, Vedran Bašić Foto: Dejan ŠTIFANIĆ/ Glas Istre

Vedranu Bašiću (39), osumnjičenom da je 13. januara u porodičnoj kući u Puli vatrenim oružjem usmrtio svoje roditelje, i koji je danas u jutarnjim satima prebačen na ispitivanje kod istražnog sudije, određen je pritvor i sprovođenje istrage, navodi Glas Istre.

Županijsko državno tužilaštvo u Puli je 15. januara 2022. sprovelo dokaznu radnju ispitivanja osumnjičenog 38-godišnjeg državljanina Hrvatske i donelo je rešenje o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio dva krivična dela ubistva iz članka 110. Krivičnog zakona/11.

Osnovano se sumnja da je osumnjičeni 38-godišnjak od 13. do 14. januara 2022. u porodičnoj kući u Puli, u nameri da liši života 67-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske i 66-godišnju državljanku Republike Hrvatske, hicima iz vatrenog oružja naneo prostrelne rane pa su oni preminuli zbog zadobijenih povreda.

Istražni sudija Županijskog suda u Puli je, na predlog Županijskog državnog tužilaštva u Puli, odredio osumnjičenom istražni zatvor u trajanju od trideset dana zbog opasnosti od uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog dela.

Za teška ubistva do 50 godina zatvora

Bašić se, podsetimo ranije teretio za dva teška ubistva, odnosno za najteže krivično delo protiv života i tela i bio je osumnjičen da je zločine počinio na okrutan i(li) podmukao način, za šta Krivični zakon predviđa kaznu do 50 godina zatvora, što je ujedno maksimalna kazna zatvora propisana hrvatskim Krivičnim zakonom. Međutim, Državno tužilaštvo je u današnjem saopštenju ublažio pravnu kvalifikaciju pa se Vedran Bašić više ne tereti za dva krivična dela teškog ubistva, već za dva "obična" ubistva. U praksi to znači da ukoliko bude pravosnažno proglašen krivim, kazna više nije maksimalnih 50 godina zatvora, nego više nego dvostruko manja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA