≫ 

U splitskom KBC-u svaki četvrti pacijent ima koronu: Vakcinisanje prvom dozom ide "skoro pa nikako"

Uz sve što rade, doktori primarne zdravstvene zaštite, pre svega lekari porodične medicine, od danas i testiraju

  • 0
Bolnica, korona, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Splitski KBC je pod najvećim pritiskom u Hrvatskoj, i to već pet meseci. Svaki četvrti pacijent zaražen je koronavirusom.

Uz sve što rade, doktori primarne zdravstvene zaštite, pre svega lekari porodične medicine, od danas i testiraju, javljaju HRT Vijesti.

Dvadeset hiljada brzih testova podeljeno je na nivou županijskog Doma zdravlja, čiji je upravnik Marko Rađa u razgovoru za HRT kazao kako zasad problema nema.

- Testovi su stigli u petak u toku dana. Jedan deo je distribuiran u petak, drugi se nastavio distribuirati danas. Sutra se distribuira dalje, s tim da je nekih dvadesetak ambulanti već od ranije imalo testove. Jer neki doktori, neke ambulante na izolovanim područjima testiraju već pet, šest meseci - rekao je Rađa.

Govoreći da je testiranje počelo, naglasio je da nije reč o masovnom testiranju, nego testiranju pacijenata uz dogovor. Pacijenti se moraju najpre javiti svom doktoru, a onda u dogovoru sa njim odlučiti kada će doći na testiranje.

Otvaraju se novi punktovi za testiranje

 

Rađa je kazao kako deo ambulanti porodične medicine nije pravo mesto za testiranje jer nemaju dodatne prostorije u kojima bi se moglo organizovati testiranje. Ipak, deo ambulanti već je radio testiranja i ima uslove odvojenog pristupa pacijenata postupku. Rade i na otvaranju novih punktova za testiranje, njih sedam ili osam.

Rađa je i koordinator vakcinacije u Spaladium Areni. Na pitanje kako stoje s prvom dozom, odgovorio je: "Skoro pa nikako."

- Mi smo praktički u ovih više od pola meseca dali oko 700 prvih doza. To je doslovno zanemariva brojka - poručio je.

Video: Kovid-nostra hara Italijom: Novi slučaj lažne vakcinacije, medicinska sestra uhvaćena u prevari

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA