≫ 

Opasan trend: Od početka godine 9 smrti u slovenačkim planinama. Krenu u patikama, kao u šetnju

Uz nastavak ovakvog lošeg trenda, broj mrtvih i nastradalih ove godine mogao bi biti mnogo veći nego poslednjih godina

  • 0
Žena devojka planinarenje mobilni telefon ranac

Foto: Shutterstock

Slovenačka gorska služba spasavanja zabrinuta je zbog čak devet žrtava u slovenačkom gorju od početka ove godine u nesrećama zbog vremenskih uslova, ali i nepažnje onih koji tamo odlaze, ističući da takav broj ukazuje na opasan trend, piše Hina.

- Četrdeset i jedna nesreća i devet umrlih, to je izuzetno mnogo za ovo razdoblje u odnosu na ranije godine - kazao je u ponedeljak na konferenciji za novinare Toni Smolej, iz Gorske službe spašavanja.

Dodao je da je tokom cele prošle godine slovenački GSS imao 630 akcija spasavanja, od čega polovinu izvlačenjem nastradalih iz vazduha i da bi, uz nastavak ovakvog lošeg trenda, broj mrtvih i nastradalih ove godine mogao biti mnogo veći nego zadnjih godina.

- Primećujemo da neki u planine zimi idu shvatajući to kao šetnju i da ne razmišljaju o silasku natrag - rekao je, uz napomenu da neki planinari nemaju ni odgovarajuću opremu za zimske uslove ili da ne znaju da je koriste i da rizikuju otklizavanje na ledenoj površini i najteže ishode.

- I ovog je vikenda u Karavankama (planinski venac) bilo neuobičajeno mnogo ljudi, mnogi među njima u običnim sportskim patikama - tvrdi predstavnik GSS-a.

Slovenačka vojska objavila je da je prošle godine izvela skoro 200 akcija spasavanja unesrećenih u planinama svojim helikopterima i da se broj takvih intervencija u zadnjih 10 godina udvostručio.

Video: Policija vodenim topovima na demonstrante u Ljubljani: Usledio razlaz

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA