≫ 

David bi danas napunio 25 godina: "Dan koji je trebalo da bude pun radosti zauvek pretvoren u crnilo"

Telo mladića pronađeno je pre skoro četiri godine na ušću Crkvene u Vrbas

  • 5
David Dragičević Foto: Facebook

David Dragičević, mladić iz Banjaluke, koji je pronađen mrtav 2018. godine i čije okolnosti smrti nisu rasvetljene ni posle skoro četiri godine, danas bi napunio 25 godina.

Članovi grupe "Pravda za Davida" na svojoj Fejsbuk stranici napisali su da će se danas u 16 sati okupiti na ušću Crkvene u Vrbas.

Upravo na tom mestu je 24. marta 2018. pronađeno beživotno telo mladića.

- David bi danas napunio 25 godina. Dan koji je trebao biti pun radosti i veselja zauvek je pretvoren u crnilo i tišinu. Okupićemo se danas u 16h na mestu gde su Davidu oduzeli život, na ušću Crkvene u Vrbas - piše na stranici grupe uz napomenu da "oprosta i zaborava nema".

Da podsetimo, David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo telo pronađeno je šest dana kasnije na ušću reke Crkvene u Vrbas. Okolnosti smrti, koja je okarakterisana kao ubistvo, do danas nisu razjašnjene.

Policija je prvobitno tvrdila da se radi o "zadesnoj smrti", ali je u junu 2018. godine pokrenuta istraga protiv N.N. osoba za ubistvo mladića.

Njegovi roditelji od samog početka navode da su u ubistvo umešani pojedini pripadnici MUP RS.

Policajci oslobođeni optužbi za skrivanje dokaza o ubistvu Davida Dragičevića

Osnovni sud u Banjaluci je 27. januara oslobodio optužbe krim tehničare Policijske uprave Banjaluka Mikicu Marjanca i Zorana Bošnjaka sumnje da su počinili krivično delo "sprečavanje dokazivanja" u slučaju smrti mladića Davida Dragičevića.

Sud je u presudi od četvrtka (27. januara) obrazložio da tužilaštvo nije dokazalo navode te da nije dokazan umišljaj, odnosno da su optuženi svesno uništili dokaz.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo je u septembru 2018. godine optužnicu protiv Marjanca i Bošnjaka zbog nestanka donjeg veša (gaća bokserica), koje su bez objašnjenja nestale nakon obdukcije tela stradalog mladića, 25. marta 2018. godine.

Bokserice su, zajedno sa ostalim odevnim predmetima, prebačene nakon obdukcije u prostoriju za sušenje predmeta u Policijsku upravu Banjaluka, a optužnica tereti Marjanca i Bošnjaka da su bacilli, odnosno uništili taj deo odeće.

- Dakle, u nameri da spreče ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično delo "sprečavanje dokazivanja" - navodilo se u optužnici.

Suđenje je počelo u aprilu 2021. godine, dve godine nakon što su se Marjanac i Bošnjak izjasnili da nisu krivi.

Razočaran presudom, otac stradalog mladića, Davor Dragičević protestovao je u četvrtak, sa članovima grupe "Pravda za Davida" ispred zgrade Osnovnog suda u Banjaluci.

Davor Dragičević nedavno se vratio u Bosnu i Hercegovinu iz Austrije.

Roditelji su ekshumirali telo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju.

Tužilaštvo BiH je 14. aprila 2021. godine odlučilo da preuzme predmet u vezi s nestankom i smrću Davida Dragičevića od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci donelo je naredbu o obustavi istrage protiv Davora Dragičevića 13. septembra 2020. godine.

Od kraja marta 2018. godine roditelji Davida Dragičevića i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizovali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o smrti mladića.

David Dragičević, sahrana, Davor Dragičević, govor Foto: Youtube/BN TV, Facebook

Davor Dragičević je najavio da će 27. marta doći pred Tužilaštvo BiH sa šatorom i da neće odlaziti.

- Ukoliko ne budu počeli rešavati ubistvo Davida Dragičevića i hapsiti odgovorne, 27. marta ujutro doći ću ispred Tužilaštva BiH i neću odlaziti, pa neka me uhapse - kazao je on.

Video: Teški uzdasi i plač majke na ekshumaciji tela Davida Dragičevića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor84

    31. januar 2022 | 10:59

    Pravda za Davida!

  • De la Vega

    31. januar 2022 | 10:19

    Otac se vec vratio iz austrije?Zar je vec potrosio 850 000 € sto mu je ljubavnica digla sa racuna"pomoc za Davida" i odnela u Austriju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA