≫ 

Taksista Nikica vozio mušteriju u drugi grad, na pola puta natrag na sedištu ugledao 13.000 evra

Za Nikicu nije bilo dvojbe, odmah je odlučio da vrati novac

  • 4
Taxi, taksi Foto: Shutterstock

Jedna taksista iz Hrvatske pokazao je šta znači biti čovek - ljudina! Do pre četiri meseca Nikica Rukavina, osoba s 80-postotnim invaliditetom, bio je nezaposlen i živeo je od socijalne pomoći, a onda je postao taksista, a od danas je svima primer dobrog i poštenog čoveka.

U taksiju je pronašao skoro 100.000 kuna (oko 13.000 evra) koje su ispale čoveku kojeg je vozio. Mogao je to da prećuti i popravi svoju finansijsku situaciju, ali ne samo da je Nikica vratio pare, nego se vraćao oko 200 kilometara da mu ih preda.

- Nazvao me šef oko ponoći u sredu i rekao da bih trebalo da prevedem osobu iz Ogulina do Dubrovnika. Koliko sam shvatio, on je imao saobraćajnu nesreću i nakon pružene pomoći trebalo je da se vrati kući. Bilo mu je bitno da dođemo na odredište u četvrtak u 8 sati. Bio je malo smušen i čudan, možda od sedativa, čitav put je praktično prespavao - priča Nikica za hrvatske medije.

Ostavio ga je u Dubrovniku i krenuo natrag, a nešto pre Splita opet je nazvala centrala. Rekli su mu da se javila stranka koju je vozio do Dubrovnika i pitala je li vozač taksija pronašao možda kakav novac. Radilo se, rekli su mu, o većoj količini.

- Rekao sam da sam na autoputu i da ne mogu sada da pogledam. Stao sam na prvom odmorištu i zaista video na sedištu dve koverte, s dokumentima i novcem. Pao mi je mrak na oči. Ne zbog novca, već jer sam bio svestan da moram natrag za Dubrovnik. Nazvao sam centralu i to saopštio. Upisali su mi vožnju za natrag i krenuo sam. Došao sam do njega, on novac nije ni prebrojao samo je rekao: Da, to je valjda to. Dao mi je 100 kuna (oko 13 evra). Pozdravili smo i to je bilo to - kaže Nikica.

On je, pre nego mu je predao, otvorio kovertu i slikao novčanice i poslao šefu sliku. Kaže da je video između 60 i 70 novčanica od 1.000 kuna, plus po 200 u drugoj koverti, procenjuje možda oko 90.000 kuna. Tim novcem čovek kojeg je vozio trebalo je da isplati radove na objektu koje su mu izvodili majstori.

Nikica kaže da ni trenutka nije razmišljao da li treba da vrati novac.

- Ne! O takvim situacijama sam razmišljao davno pre. Takve se stvari događaju, pa pomisliš šta bi ti uradio da ti se dogodi takva situacija. Ja sam davno odlučio da, ako mi se dogodi, vraćam, jer ne znaš kome uzimaš, koje su posledice, možda mu od toga zavisi život. Znate kakva je karma, uništiš život njemu, njegovom detetu, ono postane narkoman pa te izbode na putu - govori Nikica.

Dugo godina je Nikica radio kao vozač autobusa i kamiona u Italiji. Od rođenja ima paraparezu i teško hoda. U jednom trenutku s godinama se više nije mogao da se penje po kamionima i morao je da prestane da radi taj posao.

Vratio se u Karlovac, nije mogao da pronađe novi posao, pa je završio na "socijali", a onda mu je prijatelj ponudio posao taksi vozača koji je oberučke prihvatio. Najveća vrednost pre ovog događaja koju je pronašao, pa vratio, bio je mobilni telefon jedne devojke.

Video: Istraživali su napuštenu zgradu, pa pronašli pravo blago

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tea

    4. februar 2022 | 17:14

    dobro se vlasnik para nije pretrgao sto ga je toliko castio,sto vise imas veca si cicija i postajes los covek koji gleda samo sebe.

  • Ma

    4. februar 2022 | 19:05

    Cuj 100 kuna za nagradu, pa nek mi neko kaze vrati nadjeno. Grrrrrrr

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA