≫ 

Razrešen predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić: "Zabrinjava kojim putem ide Crna Gora"

Crnogorski parlament na vanrednoj sednici raspravlja o predlogu za razrešenje predsednika Skupštine Alekse Bečića

  • 34
Aleksa Bečić Printskrin: Youtube/A1TV Montenegro

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić razrešen je večeras te dužnosti. Za smenu Bečića glasala su 43 poslanika opozicije i koalicije "Crno na belo", prenose crnogorski mediji.

U Podgorici je održana četvrta po redu vanredna sednica Skupštine Crne Gore na kojoj su poslanici odlučivali o smeni predsednika parlamenta Alekse Bečića, na predlog parlamentarne opozicije. Rasprava je završena, a dnevni red na kom je bila samo jedna tačka, glasanje o poverenju Bečiću, usvojen je glasovima opozicije i poslanika koalicije Crno na belo.

Za smenu Bečića glasala su 43 poslanika opozicije i koalicije "Crno na belo". Protiv su bili Demokrate, Demos, DF, PzP, SNP, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i Radnička partija. Bečić je prilikom prozivke za glasanje rekao da se neće izjasniti. Bečić je izabran za šefa parlamenta 23. septembra 2020. godine.

Tada je za njegovo imenovanje glasalo 45 poslanika, protiv je bio jedan poslanik, dok je praznih listića bilo 25.

Bečić je rekao da je ponosan što je održao reč da će poštovati poslovnik i da će služiti isključivo narodu i državi Crnoj Gori.

Nije mi sporno, kaže Bečić, što je inicijativa za njegovo razrešenja došla od opozicije.

- Ja sam neko ko je bio dugogodišnji opozicionar. Znam šta je značilo i kako je bilo biti opozicionar u Crnoj Gori u teškim vremenima. Osetio sam šta znači politički revanšizam. Zato kada sam došao na ovu funkciju želeo sam da pokažem svojim primerom, prema zaposlenima u ovom visokom domu, da je prošlo to vreme. Zato sam ponosan što niko za godinu i po dana nije dobio otkaz, niko nije pitan koje je vere ili nacije. Kao javni funkcioner prošao sam mnogo toga. Vode se krivični postupci da sam praćen, fabrikovane su mi afere, vodio sam dugogodišnje sudske sporove i na kraju pobeđivao. Tako da od bivšeg režima i opozicije ne očekujem da navija za moje razrešenje - rekao je Bečić u završnoj reči.

Inicijativa je za njega, kako kaže, bila realna, ali ga je iznenadilo jedno.

- Nije mi jasno zašto nije bilo jedne rečenice – kolega Bečiću, našli smo podršku i u redovima većine, u onima koji su nas pobedili 30. avgusta i prosto hoćemo zbog tih političkih kalkulacija da Vas smenimo - pita se Bečić.

Reći da se smenjuje predsednik parlamenta zato što nije postignuta 2/3 većina za izborne reforme i deblokada v.d. stanja u oblasti pravosuđa, Bečić smatra političkim apsurdom. Zabrinjava ga, kaže Bečić, put kojim ide Crna Gora jer se, kako dodaje, samo govori o broju 49, 54.

- Više bih voleo da se okupljamo oko rešenja, a da se manje bavimo političkim kalkulacijama ili trgovinama. Vrlo često je u prošlosti to Crnu Goru znalo da povede tamo, gde nije trebalo da ide - istakao je Bečić.

Zabrinjava ga, kaže, put kojim ide Crna Gora jer nsu bitna kadrovska rešenja u pravosuđu već okupljanje oko nekog broja koji znači neku političku trgovinu.

Istakao je da je davao sve od sebe, kao i da je na mnogo toga ponosan.

- Žalostan sam što sam video da u crrnogorskoj politici mnogi političari usmeravaju svoju politiku od trenutka – šta je profitabilno tog dana, meseca, nedelje. Uvek sam se trudio da o tome razmislim - dodao je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • POPE

    7. februar 2022 | 21:03

    Crnogorci preveo vas je Abazovic zedne preko vode. Sada ce vladu da sastave Milo i Abazovic i to regularno sa vecinom poslanika. Zao mi vas je ali sami ste birali pa uzivajte.

  • Mr.X

    7. februar 2022 | 21:03

    Kako ovaj Abazović svima uvali kruti. Sad će on da vlada sa dva poslanika uz podršku DPS.

  • Mihajlo

    7. februar 2022 | 12:45

    To znači da je i on od danas bivši. A onda će Abazović sa svojih 2 poslanika da Vlada Crnom Gorom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA