Diplomate iz Skoplja ostaju u Kijevu, ali ne i njihove porodice: Građanima upućen apel da se vrate

U Ukrajini trenutno boravi oko sto makedonskih državljana, a makedonsko ministarstvo spoljnih poslova izradilo je plan aktivnosti za različite scenarije koji bi u narednom periodu mogli da se odigraju u toj zemlji

  • 0
Severna Makedonija, zastava Foto: Pixabay

Ambasada Severne Makedonije u Ukrajini je saopštila da za sada nastavlja sa uobičajenim aktivnostima u Ukrajini i da diplomate ostaju u Kijevu, ali da će se njihove porodice vratiti u Skoplje.

Oko 30 posmatrača iz Severne Makedonije, takođe, ostaje u Ukrajini u okviru Specijalne posmatračke misije OEBS-a, saopštila je ambasada, a prenosi agencija MIA.

U Ukrajini trenutno boravi oko sto makedonskih državljana, a makedonsko ministarstvo spoljnih poslova izradilo je plan aktivnosti za različite scenarije koji bi u narednom periodu mogli da se odigraju u toj zemlji.

Svim građanima Severne Makedonije u Ukrajini je upućen apel da iskoriste mogućnost komercijalnih letova kako bi napustili tu zemlju i vratili se u Severnu Makedoniju.

- Razmenjujući informacije, postalo je jasno da je moguća eskalacija ili ruska invazija na Ukrajinu, i zbog toga su počeli da se realizuju neki od planova koji su pripremani za različite scenarije - izjavio je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani.

U međuvremenu, SAD i još dvadesetak zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Holandiju, Australiju, Novi Zeland, Hrvatsku, Bugarsku, pozivaju svoje državljane da odmah napuste Ukrajinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA