≫ 

Podgorički sud oslobodio Škaljarce: Nisu krivi za pokušaj ubistva Belivuka i Miljkovića

Podgorički Viši sud ocenio da nema mesta optužbi da su izvršili krivično delo

  • 1
Velja Nevolja, Hapšenje, Veljko Belivuk Foto: ATA Images

Nikšićaninu Milu Jovanoviću i navodnim pripadnicima škaljarske kriminalne grupe neće se suditi za pokušaj ubistva Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, odlučio je podgorički Viši sud, ocenjujući da nema mesta optužbi da su izvršili krivično delo - teško ubistvo u pokušaju.

Specijalno državno tužilaštvo ima pravo žalbe na tu odluku.

U navodima obrazloženja suda piše da nema dokaza koji bi ukazali na sumnju za pomenuto krivično delo. Sud je potvrdio optužnicu ali u odnosu na krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, pišu podgoričke Vijesti.

Predsednik tog suda Boris Savić odlučio je da se Podgoričaninu Janku Vukadinoviću, Jovanoviću, Radovanu Stanišiću, Amiri Mujahodžić, Dušanu Ivanoviću i Momčilu Miliću sudi zbog stvaranja kriminalne organizacije i nedozvoljenog držanja oružja.

Prema navodima optužnice, u kojoj je portal Dan ranije imao uvid, Vukadinović se tereti da je sa NN osobom krajem 2019. godine formirao kriminalnu organizaciju radi vršenja teških krivičnih dela.

Tako, prema navodima tužilaštva, Vukadinović i Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića 22. junuara planirali da likvidiraju Belivuka i Miljkovića na tivatskom aerodromu, kada su trebali da polete za Beograd posle posete vođi kavačkog klana Radoju Zviceru.

Istraga sumnja da su oni u jednom stanu, u Tivtu za izvršenje ovog krivičnog dela držali dva pištolja i municiju. Oni su planirali da Belivuka i Miljkovića "treba ubiti dok budu čekali u redu za čekiranje karata".

Kako tužilaštvo tvrdi u spisima, oni su na automobilu marke "opel Zafira" postavili lažne tabilice i narednog dana, rano ujutro se uputili prema Aerodromu Tivat. Tada ih je presrela policija. Kamenko Kuč je u svom iskazu pred tužiocem naveo da je plan grupe Vukadinovića prvo bio da ubiju vođu kavačkog klana Slobodana Kašćelana. Tužilaštvo je došlo do navoda da je Kašćelanova likvidacija bila planirana za 22. januar, kada je trebao da dođe u podgorički Viši sud na zakazano suđenje.

Nakon što su, kako SDT u spisima navodi, saznali da je to suđenje odloženo ova grupa je promenila plan i radila na organizaciji likvidacije Belivuka i Miljkovića, koji važe za bliske saradnike kavačkog klana. Istražitelji su prikupili dokaze da je neposrednim izvršiocima likvidacije Kašćelana trebalo da bude isplaćeno 500.000 evra, dok je za zločin u Tivtu trebalo da budu isplaćeni sa 700.000 i 1.300.000 evra.

Belivuk i Miljković su 30. januara ujutro napustili Crnu Goru, a na beogradskom aerodromu ih je dočekala policija koja ih je sprovela na saslušanje. Oni su nakon toga uhapšeni zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela i nekoliko monstruoznih ubistava.

Video: Kod četvorice muškaraca nađeno 400 kg kokaina: Uhapšeni škaljarci u akciji španske policije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    16. februar 2022 | 19:28

    Pa kako Milogorci da osude svoje najblize saradnike?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA