≫ 

Crna Gora želi da stane na kraj ratu "kotorskih klanova": Najopasniji mafijaški sukob u jugoistočnoj Evropi

Ubistava i napada nije bilo samo u Crnoj Gori, dešavala su se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Austriji, Ukrajini

  • 3
Nasilje, ubistvo, mesto ubistva, pištolj Foto-ilustracija: Shutterstock

Sukob "kotorskih klanova" počeo je pre sedam godina, ubistvom Cetinjanina Gorana Radomana, a predstavnici Tužilaštva Crne Gore i policije poručuju da su odlučni da stanu na kraj seriji zločina i rasvetle ko su nalogodavci, organizatori i počinioci ubistava. Radoman je ubijen 20. februara 2015. godine. Njegova likvidacija označila je početak rata između "Škaljaraca“ i "Kavčana“, koji su do tada činili jedan klan.

Od tada, krvava serija traje. Ubistava i napada nije bilo samo u Crnoj Gori, dešavala su se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Austriji, Ukrajini, prenosi RTCG.

Sedam godina od početka ovog obračuna, može se reći da je rat "kotorskih klanova" danas možda najopasniji mafijaški sukob u jugoistočnoj Evropi.

Radoje Zvicer Radoje Zvicer / Foto: Vijesti

Od prošle godine, jedan od vođa "Škaljaraca" Jovan Vukotić i čelnik "Kavčana" Radoje Zvicer nisu dostupni organima pravde.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) Crne Gore kazali su da rade na otkrivanju počinilaca.

- Posvećeni smo i predani otkrivanju počinilaca svih krivičnih dela u vezi sukoba ove dve organizovane kriminalne grupe - saopštili su nam iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Sukob dve pomenute kriminalne grupe privukao je pažnju i evropskih medija, a pomenut je i u dokumentima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Konflikt ove dve kriminalne organizacije privukao je pažnju i američke agencije DEA i Europola.

Iz Uprave policije kazali su da ubistvo Gorana Radomana, prema operativnim podacima, predstavlja početak sukoba klanova koji je doveo do većeg broja ubistava počinjenih u Crnoj Gori, regionu ali i na tlu Evrope.

- Sprečavanje ovih sukoba, otkrivanje počinilaca najtežih krivičnih dela i lišenje slobode vođa klanova u prethodnom periodu je bio prioritet na nacionalnom nivou, a proaktivnim radom na ovom polju postignuti su značajni rezultati koji su prepoznati u izveštajima relevantnih međunarodnih partnera. Borba protiv organizovanog kriminala ostaje u vrhu prioriteta u radu Uprave policije kao i rasvetljavanje svih teških krivičnih dela iz prethodnog perioda koja su posledica delovanja ovih grupacija - kazali su iz Uprave policije.

Škaljari, škaljarski klan Foto: S. Pikula

Kako su istakli, u prethodnom periodu, intenzivne radnje na ovom polju dovele su do procesuiranja vođa klanova, lišenja slobode značajnog broja članova ovih kriminalnih grupacija, a za pojedinima koji nisu dostupni crnogorskim pravosudnim organima, raspisane su međunarodne poternice i preduzimaju se aktivnosti na njihovom lociranju i lišenju slobode.

- Kroz organizovanje operativnih sastanaka sa međunarodnim agencijama i razmenom informacija u konkretnim predmetima sa partnerskim službama u zemljama regiona, Evropske unije ali i šire, pokrenuto je više opsežnih aktivnosti na suzbijanju organizovanog kriminala. Tokom 2021. godine sprečeno je 13 teških krivičnih dela (likvidacija) planiranih na štetu 18 osoba, a koja su između ostalog, trebala da budu počinjena i na štetu službenika organa obaveštajno–bezbednosnog sektora, te nosilaca tužilačkih i pravosudnih funkcija - naveli su iz Uprave policije.

Kako napominju, od početka 2021. godine do današnjeg dana nije registrovano nijedno ubistvo koje se može dovesti u vezu sa delovanjem organizovanih kriminalnih grupa što je rezultat preventivnih, obaveštajnih i operativno-istražnih aktivnosti pripadnika, odnosno policijsko-tužilačkih aktivnosti.

Kavači, kavački klan Foto: S. Pikula

- Takođe, tokom 2021. godine otkriveno je i rasvetljeno šest ubistava i teških ubistava koja su posledica sukoba i delovanja organizovanih kriminalnih grupa u Crnoj Gori, a koja su izvršena u prethodnom periodu, od kojih su tri do momenta otkrivanja bila registrovana kao događaji u vezi sa nestankom lica - poručeno je iz Uprave policije.

Kako ističu, u prethodnoj godini rasvetljeno je i jedno ubistvo u pokušaju koje se dovodi u vezu sa delovanjem organizovanih kriminalnih grupa.

- Realizacijom značajnih aktivnosti u oblasti sprečavanja zloupotrebe i krijumčarenja narkotika u saradnji sa evropskim i međunarodnim partnerima zaplenjene su velike količine narkotika čime je dodatno oslabljena moć kriminalnih klanova - zaključili su iz Uprave policije.

Video: Spektakularno hapšenje italijanske policije: Uhapšeno 11 članova ozloglašenog Škaljarskog klana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlade

    19. februar 2022 | 22:30

    Kad im je predsednik Milo sef .Zvicer drzavnim Avionom pobegao za Pariz.Begaj bre.

  • Putin R.S

    20. februar 2022 | 03:34

    Uhapsite Mila Djukanovica, Milivoja Katnica, Bokana, Veljovica, Duska Markovica, Mevludina Nuhodzica i njegovog sina, i jos nekoliko njih i onda ce te prekinuti obracun klanova.

  • Rade za drzavu

    20. februar 2022 | 07:51

    trebaju im jos

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA