Počinje suđenje za smrt malene Nikol: "Centar je ostao kamenog srca, nije reagovao"

Malena Nikol je vraćena svojim biološkim roditeljima nakon što je dve godine živela s usvojiteljima

  • 0
Zagreb Građani ispred klinike za dečje bolesti pale sveće  preminula devojčica Nikol Foto: Damjan Tadic / Cropix / Profimedia

Na Županijskom sudu u Slavonskom Brodu danas počinje suđenje u slučaju malene Nikol, koja je nasmrt pretučena.

Devojčicu je majka nekoliko dana pre smrti odgurnula, pri čemu je Nikol pretrpela fatalne povrede glave i tela, a i pre je bila emocionalno zanemarena i psihički i telesno zlostavljana. To je bio ogroman propust Centra za socijalnu rad, prenose hrvatski mediji.

Suđenje će voditi sudija Slaven Vidmar, prenosi RTL. Saslušaće se brojni svedoci, počevši od usvojitelji i najbliže rodbine pa sve do radnika Centra za socijalni rad Nova Gradiška i relevantnih stručnjaka.

Moraju da se utvrde sve okolnosti pod kojima je živela malena Nikol, koja je vraćena svojim biološkim roditeljima nakon što je dve godine živela s usvojiteljima.

Nikol je postala simbol svih propusta sistema, nakon čega je ministar Aladrović najavio sveobuhvatnu reformu.

Sistem i dalje nije dovoljno dobro uređen te socijalni radnici poručuju da su na desetine dece trenutno u Hrvatskoj potencijalne nove žrtve ovakve tragedije.

Nedelju dana pre početka suđenja u slučaju malene Nikol, udruženje Veronica Vera organizovalo je protest ispred Centra za socijalni rad Nova Gradiška i ispred Županijskog suda u Slavonskom Brodu.

- Centar je ostao kamenog srca, nije reagovao. Njihova je odgovornost na svetlu dana. Ništa se od tad nije promenilo, niko ništa nije naučio - poručila je tada Stela Prislan Fujs, koordinatorka udruženja, i dodala kako se nada da će najavljena reforma socijalnog rada doneti pomake u radu sistema.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA