≫ 

Oglasila se Mirela, kojoj lekari nisu dali da prekine trudnoću: Nadam se da će bar neko biti razuman

Mireli je na redovnom ginekološkom pregledu ustanovljeno da nosi dete sa tumorom na mozgu i da je mogućnost da dete preživi mala

  • 0

Mirela Čavajda, trudnica kojoj je u šestom mesecu trudnoće rečeno da nosi dete s malignim tumorom na mozgu danas će, nakon što je u javnost izašao njen zahtev za prekid trudnoće - biti primljena na pregled u zagrebačku bolnicu Merkur.

Mireli je na redovnom ginekološkom pregledu ustanovljeno da je mogućnost da dete preživi mala, a i da će ako bude rođeno - imati telesna, odnosno mentalna oštećenja.

Tvrdi kako joj nakon dijagnoze nekoliko lekara u više bolnica uopšte nije reklo da ima pravo na Komisiju koja u takvim slučajevima može doneti odluku o prekidu trudnoće, kao i to da su joj govorili da je prekid trudnoće u njenom slučaju nezakonit.

Sugerisali su joj, kaže, da to ode i uradi u Sloveniji. Saznavši za Komisiju tek u razgovoru sa advokatom, Čavajda je poslala zahtev, ali odgovor Komisije još čeka.

- Ja ovo ne smatram pobačajem, to za mene nije dobra reč za to čitam šta pišu mediji to je jednostavno prekid života koji neće imati smisla dalje ni za mene ni za njega. Imam nadu i veru da će bar neko razuman gore reći da ovo nema smisla i da ja imam pravo na izbor kao roditelj. Imam pregled u 12.30, nosim sve nalaze i neki tračak nade je u meni da ipak neću morati da odem u drugu zemlju. Ja nisam državljanin Slovenije nego Hrvatske - poručila je Mirela Čavajda za HRT.

Advokat Vanja Jurić rekla je kako se odgovor Komisije još uvek čeka, iako zakonski rok nije probijen.

- Volela bih da verujem i ljudski i u smislu zdravstvene zaštite žena da će u ovakvim slučajevima reagovati puno pre roka - rekla je Jurić i izrazila nadu da će se danas do kraja dana ili sutra nešto ipak promeniti.

Još juče reagovalo je Ministarstvo zdravlja. Saopštili su kako se "nakon isteka deset nedelja od dana začeća, prekid trudnoće može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene (...) kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske nauke može očekivati da će se dete roditi s teškim prirođenim telesnim ili duševnim manama".

Video: Sukobi na protestima u Poljskoj, više uhapšenih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA