≫ 

Bolnica o slučaju Mirele: Ona ima pravo na pobačaj, ali mi nemamo uslove i stručnjake koji to mogu da urade

Mireli je na redovnom ginekološkom pregledu ustanovljeno da nosi dete sa tumorom na mozgu i da je mogućnost da dete preživi mala

  • 0

Nakon vesti o zagrebačkoj trudnici Mireli Čavajdi koja je u javnost izašla sa potresnom pričom u kojoj tvrdi da joj lekari u Hrvatskoj brane pobačaj, oglasila se i bolnica Sveti duh. Trudnici, naime, lekari brane da abortira iako beba ima veliki tumor zbog kog će ili umreti ili živeti kao biljka.

Mireli je na redovnom ginekološkom pregledu ustanovljeno da nosi dete sa tumorom na mozgu i da je mogućnost da dete preživi mala.

Ona je danas dobila odgovor od bolnice Sveti Duh u kom su potvrdili da se radi o teškom invaliditetu i niskom kvalitetu života bebe, kao i da se očekuje da će beba ili umreti u stomaku ili u ranoj neonatalnoj dobi.

Zbog toga, navodi se u odgovoru, bolnica smatra da postoje medicinske indikacije za prekid trudnoće, ali kažu da na Svetom Duhu nemaju tehničke uslove za feticid, kao i da njihovi lekari nisu edukovani za taj specifičan zahvat, piše Index.

Zaključuju kako zbog toga u njihovoj bolnici ne mogu da obave taj postupak.

Podsetmo, još juče je se o ovom slučaju oglasilo Ministarstvo zdravlja. Saopštili su kako se "nakon isteka deset nedelja od dana začeća, prekid trudnoće može izvršiti samo po odobrenju komisije uz pristanak, odnosno na zahtev trudne žene, u slučajevima kad se na temelju medicinskih indikacija utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti narušenje zdravlja žene (...) kad se na temelju medicinskih indikacija i saznanja medicinske nauke može očekivati da će se dete roditi s teškim prirođenim telesnim ili duševnim manama".

Video: Dr Srđan Bošković: Trudnice ekstremno ugrožene koronom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA