≫ 

Načelnik KBC Zagreb o slučaju trudnice Mirele: "Dva ključna pitanja još uvek nisu pravno regulisana"

Iz bolnice Sveti Duh rekli su da nisu edukovani za izvršenje feticida

  • 8

Gordan Zlopaša, doktor i načelnik Odeljenja za perinatalnu medicinu KBC-a Zagreb govorio je o slučaju Mirele Čavajde, trudnice u 26. nedelji trudnoće kojoj je rečeno da nosi dete sa malignim tumorom na mozgu, a kojoj ne dozvoljavaju da abortira.

Na pitanje o tome što je komisija Petrove odlučilo, Zlopaša je u razgovoru za Dnevnik Nove TV odgovorio da je odluka prvostepene komisije, koliko je njemu poznato, da se ne odobri prekid trudnoće, prenosi Dnevnik.hr.

- Zbog nedovoljno podataka o tumoru, odnosno deformacije kod deteta - za sada se ne zna da li se radi o krvarenju na mozgu ili tumoru. Urađeni su ultrazvuk i magnetna rezonanca, međutim taj nalaz je pokazao da je dete bilo nemirno, stoga vizualizacija slike nije bila najbolja. Ne možemo znati  da li se radi o malignom tumoru, potrebno je uraditi biopsiju, pa histološku analizu samog uzorka - rekao je.

Na pitanje o zdravstvenom stanju Mirele Čavajde, odgovorio je da "u ovom trenutku doduše, ne mislim da je život majke ugrožen".

Kako izgleda postupak?

Iz bolnice Sveti Duh rekli su da nisu edukovani za izvršenje feticida.

- Gospođa je zatražila prekid trudnoće. Ovde se radi o zahtevu za prevremenim porođajem. To je 27 nedelja, to je dete od 1.100 i nešto grama. To je dete koje može preživeti ako se podstakne porođaj sada. Pretpostavljam da će ga kolege u Sloveniji, želeći da budu sigurni da se to dete neće roditi živo, pre toga, na neki način, usmrtiti.

To bi bio pojam feticida. Feticid bi bio usmrćivanje nerođenog deteta, pre nego što se rodi. Nešto slično eutanaziji. Sada dolazimo do kompleksnog etičkog pitanja: Smemo li mi to da učinimo ili ne smemo. Nemam podataka da je u Hrvatskoj iko od lekara, mojih kolega učinio feticid. To je nešto što je zakonom potpuno neregulisano - rekao je i objasnio kako se taj postupak izvodi.

- Ne znam tačno, ali pretpostavljam da bi se to obavilo ubrizgavanjem koncentrisanog kalijum-hlorida u srce deteta. Ovde je pitanje preživljavanja tog deteta i koliko bi ono moglo da živi da se rodi. Da li su mu bolje šanse da ide do kraja ova trudnoća. Sigurno da kada bi se odobrio prekid trudnoće u ovim nedeljama, da bismo dobili prevremeno rođeno dete uz sve poteškoće koje sama ta prevremenost nosi plus ove probleme zbog kojih bi se radio prekid trudnoće - dodao je.

Da li je ovo pitanje priziva savesti?

Na pitanje ima li ovaj slučaj veze sa prizivom savesti, Zlopaša je odgovorio da apsolutno nema.

- Ne, uopšte nema veze sa prizivom savesti - vidim da se to pitanje po medijima dosta povlačilo ovih dana - rekao je.

- Da ima veze sa prizivom savesti, etička komisija koja donosi odluku o prekidu trudnoće nakon 10. nedelje, ne bi odobrilo nijedan zahtev - dodao je.

Šta preostaje pacijentkinji?

Doktor Zlopaša objasnio je da je pacijentkinja učinila sve što treba, ali da je ogroman problem manjak zakonske regulacije.

- Zaista ne znam šta joj preostaje, ona je učinila sve. Podnela je zahtev za prekidom trudnoće prvostepenoj komisiji, i može da uloži prigovor u roku od tri dana. O tome će odlučivati drugostepena komisija, koja će u slučaju žalbe ponovo razmotriti slučaj i doneti konačnu odluku - objasnio je.

- Mnogo toga se mora bolje regulisati, bolnice imaju navedeno samo u kojim se situacijama može, ali i ne mora odobriti prekid trudnoće nakon 10. nedelje, ali ništa nakon toga. Šta ako dete preživi? Da li sme da se počini feticid? To su dva ključna pitanja, koja još uvek nisu pravno regulisana".

- Pozivam zakonodavce da što hitnije bolje regulišu ovaj zakon jer smo mi u struci u vrlo teškoj situaciji. Ostavljeni smo da odlučujemo po moralnim načelima, ali svejedno postoji jako puno nedorečenosti zbog kojih nam ostaju vezane ruke - rekao je doktor Zlopaša.

Video: Telegraf ispred bolnice u kojoj su smešteni povređeni rudari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    6. maj 2022 | 07:56

    A šta ako lekari grese ?

  • Lord

    6. maj 2022 | 06:50

    Au,kakav nakaradni zakon.Ako plod nije kako treba,naravno da ga treba eliminisati!

  • Nata

    6. maj 2022 | 07:47

    Dok se doktori i komisije prepucavaju,majka prolazi golgotu.Zasto ubiti bebu???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA