≫ 

Ginekolog o slučaju Mirele Čavajde: Zastrašujuće je ako nije stručan za pobačaj u ovako poodmakloj trudnoći

- Zakon jasno kaže da je moguće izvršiti prekid trudnoće nakon 10. nedelje bez ograničenja - kaže ginekolog Jasenka Grujić

  • 0

O slučaju trudnice Mirele Čavajde na N1 su govorile Rada Borić, dugogodišnja aktivistkinja za ženska prava i zastupnica u skupštini Grada Zagreba i ginekolog Jasenka Grujić. Doktorka kaže da ne zna šta će inspekcija koju ministar Vili Beroš šalje u bolnice utvrditi, ali sigurna je da neće ništa dobro utvrditi za Čavajdu.

- Zato što moje kolege ne poznaju zakon, što smo videli. Zakon jasno kaže da je moguće izvršiti prekid trudnoće nakon 10. nedelje bez ograničenja. Radi se o tri ozbiljne situacije. Prva je ugroženo zdravlje ili život žene, druga je mogućnost kada se može očekivati da će plod biti rođen s teškim telesnim ili duševnim anomalijama, a treći je kada su kriminalne radnje poput silovanja, incesta i slično - rekla je Grujić, navodi Hina, prenosi Index.

Mešanje pojmova

Borić kaže da bi postojeći zakonski okvir trebalo da bude zadovoljavajući i u Hrvatskoj, s obzirom da je isti zadovoljavajući već u Sloveniji.

- Ovde se poslednjih dva, tri dana dogodilo da je žena ispala iz fokusa. Imamo sada da kolege propituju kolege, jesu li dali dobru dijagnozu. Doista možemo govoriti da se ne drži slova zakona. U samom zakonu ne stoji da to nakon 10. nedelje zovemo pobačajem, a nakon 22. nedelje porodom. Toga nema u zakonu - kaže Borić.

Grujić je kritikovala mešanje pojmova eutanazije i feticida u raspravama o aktuelnom slučaju.

- Pojam eutanazije ne dolazi u obzir. To je totalno neznanje i bezobrazluk. Eutanaziran može da bude čovek koji pri punoj svesti potpiše da mu se okonča život. Što se tiče feticida, znamo da se prekid trudnoće u drugom i trećem tromesečju radi prema protokolima s moćnim lekovima koji dovode do otvaranja vrata materice. Ukoliko bi se očekivalo da bolesni plod nakon izlaska iz uterusa ima mogućnost da daje znakove života, tada se milosrdno, u interesu smanjenja fetalne patnje pribegava indukciji fetalne smrti - objasnila je Grujić.

Svaki ginekolog mora da zna da ženi spasi život

Ginekolog Grujić smatra da je zastrašujuća činjenica ako niko nije stručan za pobačaj u ovako poodmakloj trudnoći.

- Specijalizanti moraju da obave 20 asistiranih pobačaja i 10 sami, uz nadzor, ali se o pobačaju u drugom i trećem tromesečju ne govori uopšte. Možda će se dogoditi u jednom trenutku da dođe trudnica kojoj život zavisi od toga hoće li se trudnoća prekinuti ili ne. Svaki ginekolog mora da može i da zna da spasi ženi život, inače je promašio profesiju - smatra Grujić.

Prema Savetu Evrope ni jedna pravna ili fizička osoba neće biti podvrgnuta prisili, neće se smatrati odgovornom, niti će se na bilo koji način diskriminisati ako odbije da izvrši pobačaj ili eutanaziju. Po aktuelnom zakonodavstvu koje je važeće, direktor bolnice mora da osigura lekara spolja koji će napraviti pobačaj na zahtev pacijentkinje Komentarišući te činjenice, Grujić je kazala:

- Taj institut, ja ga zovem nepoštena neposlušnost, nije regulisan nikakvim zakonima na evropskom nivou. Postoji samo jedna preporuka Saveta Evrope koja omogućuje prizivanje savesti u medicini, ali isto tako se u njoj kaže da treba osigurati dostupnost pobačaja i da su zabrinuti da to neće moći da se obavlja.

Dodala je da se sada vidi da je to pravi problem u ginekologiji, jer se priziv savesti uglavnom odnosi na problematiku ženskih reproduktivnih prava i pobačaj, ali i kontracepciju.

Pobačaj u SAD

Američki Vrhovni sud želi da zabrani pobačaj u SAD. Samom takvom odlukom abortus u SAD ne bi bio nelegalan, ali bi svaka savezna država imala pravo da ga zabrani, pri čemu je polovina država već uvela restriktivne mere i očekuje se da bi mogle potpuno da zabrane abortus.

Borić kaže da sa strepnjom iščekuju jun.

- Žene moraju svakodnevno da brinu o tome da umesto da naša prava rastu, mi ponovo moramo da se borimo za ono što smatramo osnovnim, a to je pravo na odlučivanje o našem telu - dodala je.

Grujićeva se osvrnula na ilegalne pobačaje.

- Kriminalni pobačaj nosi strahovitu smrtnost žena. Čaušesku je svojim dekretom želeo da osigura što više Rumuna, zabranio je pobačaj i kontracepciju. On je dobio porast populacije, ali dok je taj dekret bio na snazi, bilo je i 10.000 umrlih žena zbog kriminalnog pobačaja. Sva naša nastojanja da to bude dobro regulisano zakonom, svode se na to da sprečimo odliv u ilegalu - upozorila je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA