Potvrđena optužnica za smrt Ivaninog sina: Gabrijela vraćali iz Hitne, mališan umro od sepse

Od 11. decembra 2018. svaki dan je težak za porodicu Bebić, a posebno za brata i sestru preminulog dečaka

  • 0
Gabrijel Bebić Foto: index.hr/Privatna arhiva

Nakon više od tri i po godine od smrti malog Gabrijela Bebića potvrđena je optužnica protiv medicinske sestre i tri lekarke za koje se sumnjiči da su krive za smrt dečaka.

Sve se dogodilo u decembru 2018. godine kada je Gabrijel došao u Dom zdravlja Metković i tad je imao problema sa kašljem. Dva dana pre smrti, 9. decembra dvaput su ga sa Hitne u Metkoviću poslali kući, a u splitsku bolnicu je potom dovezen helikopterom u teškom stanju sepse i zatajenja organa.

Tada su lekari iz Splita rekli kako je bila reč o opasnoj kombinaciji virusa gripa i bakterije i da bi neko ko se razboli poput Gabrijela mogao da umre. Ipak, postavljalo se pitanje da Gabrijela nisu poslali kući da li bi dobio pomoć na vreme.

Sada je prošlo godinu i tri meseca od podizanja optužnice protiv zdravstvenih radnica, a danas je na Opštinskom sudu u Metkoviću i potvrđena.

- Opštinsko državno tužilaštvo u Metkoviću nakon sprovedene istrage, u februaru 2021. podiglo optužnicu protiv četiri radnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću zbog počinjenja krivičnog dela protiv zdravlja ljudi nesavesnim lečenjem iz člana 181. stav 1. a u vezi sa stavom 4. i stavom 8. Krivičnog zakona - stoji u saopštenju.

Jedna od njih je u to vreme radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja Metković dok su preostale tri zaposlene Hitne u Metkoviću.

Gabrijelova majka, Ivana Bebić za RTL.hr komentisala je kako se oseća sada kada je potvrđena optužnica.

- Osećam se teško, Gabrijela ništa ne može vratiti, a ovo radim za svu decu Metkovića, da se nikome ništa više ne desi - rekla je Bebić.

Majka smatra da kazna za njih ne postoji, već da će ih "Bog najviše kazniti u životu."

Za šta se medicinske radnice terete

- Prvookrivljena (34) je 9. decembra 2018. i drugookrivljena (33) 10. decembra 2018, su kao dežurni lekari Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), propustile adekvatno da pregledaju dete i utvrde ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost deteta i primene terapiju delotvornim lekovima i preduzmu dalje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje deteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Terete se da su dete vratile na kućno lečenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljena (50) je 10. decembra 2018, odbila da pregleda dete i oca deteta uputila da dete odvede kod pedijatra i istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja deteta propustila da ordinira odgovarajući lek.

Trećeokrivljena (38) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije sprovela standardizovani postupak procene stanja deteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje deteta i da je već životno ugrožen, niti obavestila lekara, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih lekara Zavoda za hitnu medicinu došlo do daljeg pogoršanja zdravstvenog stanja deteta.

Dete je, uprkos naknadnom prevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo preduzetom intenzivnom lečenju, usled obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. decembra 2018 - stoji u saopštenju koje je objavljeno 19. februara prošle godine.

Od 11. decembra svaki dan je i dalje težak za porodicu Bebić. Gabrijel je napustio svoju sestru Gabrijelu i brata Mihaela. I njima je teško.

- Gabrijela je teško obolela od stresa i od toga kako joj brata više nema, a tako je i s malim Mihaelom, oboje imaju posledice od traume zbog bratove smrti - kaže majka Ivana.

Ona ističe da se samo nada da će se radi svega ovoga nešto promeniti i da se ovako nešto više neće ponoviti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA