≫ 

Vanredna konferencija povodom sukoba hrvatske policije sa navijačima Hajduka: Ispitaćemo svaku upotrebu sile

Sinoć su na autoputu A1, kod odmarališta Desinec, navijači Hajduka napali policajce, a policija je uzvratila vatrenim oružjem

  • 3
autoput zagreb torcida Foto: Index

Povodom postupanja policije tokom organizovane pratnje navijača, u službenim prostorijama zagrebačke Policijske uprave organizovana je od 14 sati vanredna tematska konferencija za medije, prenosi Večernji.hr. 

Na konferenciji su učestvovali zamenik glavnog direktora policije za opštu sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović, zamenik Županijskog državnog tužilaštva u Velikoj Gorici Dražen Diklić, zapovednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek i vođa Odseka za obradu organizovanog kriminala Midhad Arifović.

Podsetimo, sinoć su na autoputu A1, kod odmarališta Desinec, navijači Hajduka napali policajce, a policija je uzvratila vatrenim oružjem. Ranjena su dvojica napadača i povređeno je desetak policajaca.

- Iz medijskog prostora uočavamo da se kao potencijalni problem na napad krije nemogućnost ulaska navijača Torcide s transparentnom. Organizator je pre četiri dana dao uputstvo koja je procedura ulaska s transparentima, da ih je potrebno dva sata pre doneti na pregled i postaviti. Navijači su se oglušili i hteli su neposredno pre ući s transparentnima. Policija je tu u funkciji asistenta i ne donosi odluke. Svi navijači su ostali s spoljne strane, bili su mirni. Izrazili su želju da bi krenuli u pravcu Splita. Ništa nije pokazivalo da će se nešto dogoditi. Zablokirali su sve tri trake i naglo istrčali, krenuvši u napad na službenike kod benzinske stanice - naveli su na konferenciji .

U jednom trenutku navijači su stali i potpuno blokirali saobraćaj. Istrčali su i krenuli u napad na policijske službenike, objašnjeno je na konferenciji.

- Kao što ste mogli videti na snimcima, kolege su bile brojčano nadjačane. Tamo je bilo 16 kolega, a na njih je krenulo nekoliko stotina počinitelja. Napad koji se dogodio izvršen je na pričilično agresivan način, uz pomoć boca, kamenja, palica, lanaca, stolova.... Sve što su našli na benzinskoj stanici oni su dohvatili, aparate za gašenje požara...  Policijski službenici su u prvom redu izdali upozorenje da se prestane s takvim ponašanjem. To nije dalo rezultata. Pokušali su blažim merama prisile, i u jednom trenutku su ispucali nekoliko hitaca u cilju davanja upozorenja da se prestane sa napadom. Takav postupak dao je i konkretan rezultat da su se navijači u jednom trenutku povukli, što je dalo vremena snagama da dođu i da rade na uspostavljanju javnog reda i mira - ispričano je na konferenciji.

Napad je, dodaju, izvršen i zapaljenim pirotehničkim sredstvima. Radilo se o prostoru benzinske stanice. Znate šta to znači, istakli su na konferenciji.

- Policija je radila na zaštiti svog života, života svojih kolega i svih ostalih. Policija je bila u službi građana - dodaje se. - Namerno su bacali rakete, koristili sva sredstva pogodna za nanošenje povreda.

Napomenuto je da policija radi intenzivno u razrešavanju svih postupanja, i počinitelja krivičnih dela, ali i policije, kako bi se ispitala opravdanost upotrebe sredstava prisile.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić istakao je da je u sukobu povređeno 35 osoba, od čega je 20 policijskih službenika. Privedena su 43 navijača.

On je ponovio da se vatreno oružje koristilo u cilju pozivanja pomoći i zastrašivanja.

- Na toj lokaciji su tri policijska službenika upotrebila vatreno oružje. Dvojica su pucala u vazduh, četiri i osam hitaca. Treći je pucao osam hitaca u vazduh pa 11 u betonsku površinu. Pretpostavljamo da je tada došlo do povređivanja dvojice navijača. U Splitu se javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. On nije zadržan na lečenju, pretpostavljamo da se radi o lakšim povredama. Dobio sam informaciju da se još jedan navijač javio, takođe bi se moglo javiti o prostrelnoj rani - rekao je on.

Policija je noćas saopštila da su navijači tokom organizovanog okupljanja samoinicijativno stali na autoputu A1 i na taj način blokirali sve trake u smeru Karlovca. Potom je nekoliko stotina njih napalo policijske službenike iz više policijskih uprava koji su ih pratili.

- Policijski su službenici radi odbijanja napada na sebe prema više osoba upotrebili sredstva prisile, uključujući i vatreno oružje, nakon čega je praćena kolona ponovno stavljena pod nadzor. U toku je identifikacija i privođenje osumnjičenih za krivična dela i prekršaje - navela je policija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    22. maj 2022 | 14:08

    Kad nema Srba koje su isterali i pobili moraju se medjusobno tuci jer to je takva rasa da ne mogu biti normalni.

  • iskreno..

    22. maj 2022 | 16:03

    Sad su cista nacija nek se rokaju izmedju sebe..

  • Dex

    22. maj 2022 | 15:15

    Sta se pravdate?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA